Daca lucrurile vor urma logica unui capitalism salbatic, e probabil ca locul teribilului penitenciar de la Pitesti sa dea in viitorul imediat prosperitate si nu, cum ar fi firesc, o necesara lectie de istorie teribila si de nerepetat.

Circula pe Internet o scrisoare, elegant redactata, semnata de Fundatia Culturala „Memoria", filiala Arges, in care este rezumata situatia adusa la zi a proiectului Muzeului Memorial „Experimentul Pitesti". Povestea e usor de retinut si, dupa semnalele indiferentei care se tot aduna, ea se indreapta spre un epilog trist si descurajant.

Pe scurt: ideea de a avea la Pitesti, exact pe locul penitenciarului de trista amintire, un necesar muzeu „Experimentul Pitesti" exista de 17 ani. De 17 ani insa, proiectul de a rememora acest episod unic si cumplit de dureros din istoria noastra recenta s-a oprit, spun semnatarii scrisorii publice, „in spatele unor usi inchise, prin decizia celor interesati de pastrarea secretului, adica a organizatorilor aflati la guvernare". Tot in aceeasi scrisoare: „Marturiile ulterioare ale supravietuitorilor sint incredibile pentru multi. Ca semn palpabil ca a existat o asemenea drama nemaintilnita niciodata, doar usile si zidurile puscariei Pitesti au ramas martore pina astazi".

Azi, lucrurile au ajuns, dupa cum se spune in aceeasi scrisoare, intr-o zona in care proiectul are, din pacate, sanse foarte mari sa i se puna cruce. In anii ’90, perimetrul zonei de cladiri unde era fosta inchisoare a devenit, spre stupoarea de acum a Prefecturii Arges si a Primariei Municipiului Pitesti, un sir de proprietati private, cu acte in regula, „care mostenesc teren si edificii publice din anii ’40". „Legal, oricind pot sa dispara cladirile fostei puscarii si, astfel, «Experimentul Pitesti» sa fie incheiat complet prin stergerea lui din memoria arhitectonica si publica".

Am citat mult in acest text. Nu sufar de citatomanie. Am vrut doar sa fac in acest fel vizibila o problema care nu se lipeste defel de agenda mediatica la zi. Daca economia va invinge memoria, „Experimentul Pitesti" va reusi a doua oara.