Apropiindu-se sezonul marilor premii literare ale lumii, exergezii rememoreaza desemnari controversate ori scandaloase din trecut. Pentru romanul "Pe Donul linistit", Mihail Solohov a primit si premiul Stalin, si premiul Lenin, si premiul Nobel. Perf
Apropiindu-se sezonul marilor premii literare ale lumii, exergezii rememoreaza desemnari controversate ori scandaloase din trecut. Pentru romanul "Pe Donul linistit", Mihail Solohov a primit si premiul Stalin, si premiul Lenin, si premiul Nobel. Performanta mondiala neatinsa de nimeni altcineva. Mai stupefiant insa este ca la aproape 80 de ani de la aparitia cartii, ramane aprig dezbatuta problema daca, intr-adevar, Solohov este autorul ei. Dupa ce a scapat de un prim atac al scriitorilor comunisti, care l-au acuzat ca "denigreaza", pentru ca lui Stalin i-a placut cartea, in presa au aparut articole de la diversi cazaci care il acuzau pe Solohov ca de fapt a publicat sub numele sau opera unui anume Kriukov, al carui manuscris l-ar fi obtinut de la socrul sau. Stalin l-a aparat din nou pe Solohov, desi acesta n-a putut prezenta manuscrisul original al lucrarii. In 1974, Soljenitin a redeschis discutia: cum se poate ca un tanar numai de 23 de ani, tanar activist si mediocru functionar, sa creeze o fresca monumentala a vietii cazacimii, insumand peste 1.000 de pagini. In plus, viata personajului principal al romanului are similitudini frapante cu destinul lui Kriukov, atestat din nou drept adevaratul autor al cartii. Faima lui Solohov a ramas de neclintit, iar dupa moartea sa a iesit la iveala chiar manuscrisul cartii. Numai ca acest manuscris este suspectat de a fi un fals al KGB. Si-ar mai fi o mare indoiala: dupa ce ar fi scris, la 23 de ani, aceasta capodopera, Solohov nu a mai produs aproape nimic notabil, in toata viata sa de 79 de ani. Scris sau nu de Solohov, "Pe Donul linistit", ramane si azi o carte care rezista.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.