Serbia este pregatita pentru o eventuala mobilizare a trupelor sale in provincie, daca albanezii declara independenta si aceasta este recunoscuta de Occident.

Declaratia ii apartine secretarului de Stat pentru Kosovo din cadrul Guvernului
Serbia este pregatita pentru o eventuala mobilizare a trupelor sale in provincie, daca albanezii declara independenta si aceasta este recunoscuta de Occident.

Declaratia ii apartine secretarului de Stat pentru Kosovo din cadrul Guvernului sarb, Dusan Prorokovici, citat de mass-media de la Belgrad. Prorokovici a mai enumerat o serie de masuri pe care autoritatile sarbe le-ar putea lua, in conditiile in care Guvernul nu a lansat, pana acum, nici o amenintare in cadrul discutiilor despre Kosovo.

BLOCAJ. Inchiderea granitelor cu provincia si impunerea unui embargo comercial, in conditiile in care kosovarii depind de importurile din Serbia sunt cateva scenarii cu care se lucreaza, in prezent, la Belgrad. "Vom bloca orice activitate comerciala si orice ruta de acces", a spus secretarul de stat. In total, Serbia ia in calcul 16 optiuni in cazul in care provincia isi declara independenta.

Prorokovici a avertizat ca recunoasterea unilaterala a independentei de catre statele occidentale ar justifica o eventuala decizie privind dislocarea trupelor sarbe in provincia Kosovo si anularea acordului incheiat de NATO cu fostul Guvern, in urma cu opt ani, in baza caruia militarii sarbi erau retrasi din regiune.

Un consilier pe probleme de politica externa al premierului provinciei Kosovo, Agim Ceku, a precizat ca declaratiile lui Prorokovici nu ii vor impiedica pe liderii albanezi sa depuna eforturi pentru recunoasterea internationala dupa incheierea negocierilor in decembrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.