Seful statului a participat ieri dimineata la rugaciunea care a precedat prima sesiune a celei de a treia Adunari Ecumenice Europene, informeaza Rompres. Prima mare rugaciune comuna a tuturor crestinilor prezenti la Sibiu a avut loc marti seara, i
Seful statului a participat ieri dimineata la rugaciunea care a precedat prima sesiune a celei de a treia Adunari Ecumenice Europene, informeaza Rompres. Prima mare rugaciune comuna a tuturor crestinilor prezenti la Sibiu a avut loc marti seara, in Piata Mare, unde presedintele Traian Basescu a fost prezent doar cateva minute. Basescu s-a folosit de aceste rugaciuni pentru a practica sportul sau favorit: baia populista de multime.
Presedintele a plecat, marti seara, dupa o ora, de la spectacolul organizat la deschiderea Adunarii Ecumenice de la Sibiu si a mers la o terasa, in Piata Mica, pentru a bea o cafea impreuna cu prefectul Sibiului Ion Ariton si cu primarul Klaus Johannis. Seful statului, prefectul si primarul Sibiului au stat de vorba pe terasa timp de o jumatate de ora, dupa care s-au indreptat spre hotelul unde a fost cazat presedintele. Intorcandu-se prin Piata Mare, Basescu a mai dat mana cu cativa oameni si apoi a mers impreuna cu cele doua gazde la restaurantul hotelului. Seful statului nu a facut nici o declaratie presei care, de altfel, nu a avut acces in incinta hotelului.
In deschiderea lucrarilor de ieri, cei prezenti la Adunarea Ecumenica europeana au pastrat un moment de reculegere in memoria Patriarhului Teoctist, cunoscut ca una dintre marile personalitati europene ale lumii crestine. Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, liderul spiritual a 300 de milioane de crestini ortodocsi din intreaga lume, a evidentiat marti, in predica rostita la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, importanta istorica a Adunarii Ecumenice Europene. "Felicit Biserica Ortodoxa Romana pentru ca gazduieste acest eveniment, felicit si biserica locala si orasul, care este anul acesta una din capitalele culturale europene. Evenimentul are o mare importanta, e un moment istoric pentru bisericile din Europa, pentru bisericile crestine", a spus Patriarhul ecumenic Bartolomeu I.
Presedintele Traian Basescu si-a manifestat, ieri, convingerea ca Adunarea Ecumenica de la Sibiu reprezinta pentru toti semnul solidaritatii intre credinte si o speranta reinnoita de unitate, transmite Mediafax.
Demagogie spirituala
"Doresc sa transmit salutul meu cordial cu prilejul celei de-a treia Adunari Ecumenice, care se desfasoara la Sibiu, Capitala Culturala a Europei. In primul sau an de apartenenta la UE, Romania are astfel privilegiul sa gazduiasca un eveniment definitoriu pentru actiunea comuna a bisericilor crestine si pentru raportarea noastra responsabila la valorile spirituale care au stat la baza identitatii europene", a spus presedintele Traian Basescu la Adunarea Ecumenica.
"Astazi este mai necesar ca oricand sa conturam un spatiu de reflectie comuna asupra rolului pe care bisericile pot sa-l asume in societatile noastre, potrivit misiunii lor religioase, pentru a dezvolta dialogul intercrestin si interreligios, pentru a cultiva respectul fata de demnitatea persoanei, fata de semeni si fata de natura in care credinciosii vad creatia lui Dumnezeu. Stiu ca ati inceput la Roma si ati contiunat la Wittenberg un pelerinaj in vederea pregatirii acestei adunari, prin a celebra diversitatea traditiilor din sanul crestinismului european. Desfasurandu-se la Sibiu - un veritabil model de intalnire si conlucrare dintre culturi si confesiuni religioase, si pentru prima data intr-o tara majoritar ortodoxa, tara ce a pregatit evenimentul de astazi prin vizita istorica a Papei Ioan Paul al II-lea din 1999, a treia Adunare Ecumenica Europeana este pentru noi toti semnul solidaritatii intre credinte si o speranta reinnoita de unitate", a adaugat presedintele. (D.E.)
Mesaj de la Vatican
Ecumenismul este o sarcina care ne-a fost lasata de Iisus Cristos, sarcina ce corespunde nevoilor contemporane, a fost mesajul transmis ieri de cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, delegatilor prezenti la Sibiu la cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana. Reprezentantul Vaticanului a adaugat ca diferentele dintre confesiuni au acoperit lumina lui Isus Cristos pentru multi oameni, iar, din punct de vedere istoric, aceste deosebiri sunt partial responsabile pentru diviziunile din Europa si pentru laicitatea existenta. In discursul sau, cardinalul Kasper a apreciat ca Europa se confrunta cu pericolul de a-si uita propriile idealuri, confruntandu-se cu amenintari precum injustitia, individualismul si incapacitatea de a face un sacrificiu pentru un scop comun. "Telul nostru este unitatea, nu uniformizarea Europei", a spus cardinalul Walter Kasper, insistand asupra importantei mentinerii trasaturilor care ne definesc pe fiecare. (D.E.)
Barroso la Sibiu
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso urma sa soseasca ieri seara la Sibiu, programul sau oficial urmand sa inceapa azi, cand va participa la manifestarile cu ocazia Adunarii Ecumenice, dupa care, la Bucuresti, va rosti un discurs in plenul Parlamentului. La Sibiu, Barroso ar urma sa sustina declaratii de presa, impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu, de ministrul Culturii Adrian Iorgulescu si de primarul Sibiului, Klaus Johannis. La ora 16.00, presedintele Comisiei Europene este asteptat in Parlament, pentru a se adresa Camerelor reunite. Dupa discurs, Jose Manuel Durao Barroso va raspunde la cate o intrebare din partea fiecarui grup parlamentar. (D.E.)
IPS Bartolomeu I militeaza pentru unitatea crestinilor
IPS Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, si-a manifestat speranta ca Adunarea Ecumenica de la Sibiu sa aiba ca rezultat pasi pozitivi care sa duca spre acelasi scop: recunoasterea luminii lui Hristos, transmite Mediafax. Patriarhul Constantinopolului a spus ca reprezentantii bisericilor se afla la Sibiu "pentru a servi", insa bucuria de a fi prezenti este umbrita de moartea Patriarhului Teoctist, care insa ii urmareste de la mare distanta. "Ne rugam sa-i fie odihna vesnica", a spus IPS Bartolomeu I.
Unitate intre crestini
Patriarhul Constantinopolului a militat, in discursul sau, pentru unitatea dintre crestini. "Exista multe confesiuni crestine care au tot mai mare dorinta si obligatia de a restaura uniunea crestina. Este acesta fructul energiilor sfinte de cooperare crestina. Ceea ce nu e nou. Bisericile au avut mai mult de 100 de ani ideea de a coopera pentru revenirea la comunitatea spirituala europeana. In miscarea noastra exista probleme care nu sunt necunoscute, dar care au fost discutate, iar lumina lui Hristos ne-a facut sa tragem concluzii publicate in Carta Ecumenica. Aceasta a legat bisericile europene. Nu cuprinde o constitutie si nici un text infailibil, dar in ciuda unor slabiciuni aparente, este o dovada a faptului ca toate bisericile vor sa intareasca cooperarea lor", a spus Patriarhul Constantinopolului. Potrivit acestuia, Carta este textul fundamental pentru largirea cooperarii si nu este o intamplare faptul ca textul Cartei a fost promovat ca baza a determinarii cauzelor unor anumite situatii speciale in vederea "intelegerii luminii pe care Hristos o rasfrange" asupra oamenilor.
"Toata ortodoxia si eu ramanem neclintiti in convingerea ca trebuie sa facem tot ce trebuie pentru a promova lucrarea de revenire la comuniunea spirituala pe baza credintei si iubirii de Dumnezeu, intr-o forma in care iubirea apostolica este respectata", a spus, la slujba de miercuri dimineata, Patriarhul Constantinopolului. In opinia acestuia, pricipalele griji ale oamenilor trebuie sa fie legate de sprijinul pentru saraci, iertarea pacatelor, familia si degradarea mediului inconjurator. "Trebuie sa facem tot sa fim constienti de ceea ce trebuie facut pentru ca ochii nostri sa se deschida si sa vedem lumina lui Hristos, sa nu mergem tot timpul in intuneric si minciuna. Nu mai e timp. Ne vom pune personal in lupta pentru lumina lui Hristos in Europa. Ne vom pune credinta in puterea lui Dumnezeu. Nu exista alte alternative decat aceea de a schimba ce nu e bine. In acest spirit acceptam recomandarile ortodoxe de la Rhodos din iunie, ca dovada si preocuparea esentiala a crestinilor din Europa este aceea sa stabilim o zi, cea de 7 septembrie, ca ziua de post voluntar pentu toti pentru mediul inconjurator", a spus IPS Bartolomeu I. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.