Un maghiar din Transilvania mai degraba si-ar taia o mina decit sa afirme ca este de nationalitate „ardeleana".

Conflictul diplomatic recent (re)declansat intre Bucuresti si Chisinau devoaleaza, inca o data, o realitate trista: constiinta nationala a romanilor este un sentiment atrofiat. Sentiment care, in opinia mea, nu a devenit inca un rebut ideologic de secol XIX. Chiar actuala constructie europeana se defineste drept o „Europa a natiunilor", nu ca o simpla confederatie alcatuita pe criterii economice.

In cazul nostru, pe ambele maluri ale Prutului constiinta nationala trece exclusiv prin stomac. Majoritatea romanilor de pe malul drept considera Basarabia o simpla povara pe umerii statului, prea sarac pentru a sustine o mina de romani „de rangul doi". Pe malul sting, basarabenii au inceput sa-si reaminteasca in masa ca sint romani doar ca pretext pentru accesul in UE. Pe acestia, pasaportul romanesc ii face sa uite subit alfabetul chirilic si haioasa „limba moldoveneasca".

Daca rotim privirea spre Transilvania, vedem un peisaj radical diferit. Ca ardelean, am avut ocazia sa studiez ani in sir mentalitatea maghiarilor. Doar o mica parte sint radicali care-si doresc neconditionat revenirea Transilvaniei la Ungaria. In schimb, cvasitotalitatea lor nu si-ar nega identitatea nationala decit eventual sub tortura. Chiar daca destul de multi maghiari ardeleni au emigrat in Ungaria pe criterii economice, procentul lor este infim fata de cel al basarabenilor care au descoperit subit, in ultimii ani, virtutile pasaportului romanesc. Majoritatea maghiarilor ardeleni prefera sa ramina in Romania si sa-si afirme, nu fara putina trufie specifica natiei, identitatea.

I-as invita, spre invatatura de minte, pe romanii de pe ambele maluri ale Prutului sa observe cu atentie natiunea maghiara: pe basarabeni sa fie atenti la maghiarii din Transilvania, iar pe romanii de aici sa observe comportamentul maghiarilor din Pusta fata de conationalii lor din alte state. Aceasta intrucit asumarea deschisa, fara complexe, a identitatii nationale poate aduce chiar si beneficii economice. Nu au decit sa priveasca putin si spre Berlin. In plus, cu oarecare aproximatie, ceea ce este adevarat in cazul individului este adevarat si in ce priveste grupurile. Or, se stie ca individul lipsit de elementara stima de sine este foarte putin productiv. Demnitatea este o investitie sigura.