Doina Badea a fost una dintre cele mai interesante si puternice voci ale muzicii usoare romanesti. Dar la fel de bine interpreta si muzica populara sau romante. Cutremurul din a€˜77 i-a frant zborul.


Avea 37 de ani. Si avea
Doina Badea a fost una dintre cele mai interesante si puternice voci ale muzicii usoare romanesti. Dar la fel de bine interpreta si muzica populara sau romante. Cutremurul din a€˜77 i-a frant zborul.


Avea 37 de ani. Si avea tot ce isi putea dori: o cariera stralucitoare. Un sot iubitor, pe care il adora, doi copii frumosi. Increzatoare canta: "Cred in fericirea noastra/ Cum cred ca va rasari maine-o noua zi/ Cred in fericirea noastra,/ Imensa ca un ocean de bucurii (...)".

Vocea ei era considerata un fenomen. De altfel, i se spunea Dalida a Romaniei. Doina, care se nascuse la Craiova in 1940, debutase la Deva, pe scena teatrului de aici, in 1960. Adevarata lansare a fost in Bucuresti. Colegii de scena o iubeau si o apreciau. Compozitorii  nu o mai slabeau cu propunerile de noi cantece: stiau ca orice interpreteaza ea devine slagar.

Doina isi iubea meseria si o respecta. Traia si canta cu pasiune fiecare melodie. Era din ce in ce mai cautata...

Apoi... Cateva clipe lumea si-a pierdut echilibrul. De ajuns insa ca vieti frumoase, vieti nevinovate, vieti in plina floare sa fie secerate.  

La 4 martie 1977, Doina Badea a murit strivita de blocul care s-a prabusit din cauza cutremurului. Au murit ea, sotul, Traian, si cei doi copilasi. In cateva clipe, o frumoasa poveste de viata a disparut.

Au ramas in urma ei o gramada de moloz, o durere imensa si, astazi, la 30 de ani de la  tragica disparitie, cateva amintiri. Durerea imensa a sters amintirile, chiar si ale celor apropiati, atati cati mai sunt. Ca sa nu mai sufere, au preferat sa uite.

Dar cantecele Doinei Badea au ramas. Si sunt la fel de frumoase si de proaspete ca acum 30 de ani.

Deschideti, deschideti fereastra... sufletului. Minunati-va de vocea fenomenala a Doinei Badea.


AVEA CARISMA
"Doina Badea nu avea o frumusete iesita din comun, nu era ca o papusa Barbie, dar era interesantaA avut un succes extraordinar la public, mai ales ca avea cantece minunate, iar vocea ei era deosebita. Nu mai era cineva cu o
voce ca a ei. Avea un farmec extraordinar si o siguranta incat aduna in preajma sa toti barbatii frumosi"
Marina Voica


O voce care nu poate fi uitataUneori se razvratea: "Voi, compozitorii, ma socotiti buna doar pentru concursurile si festivalurile de la Mamaia, sa va prezint acolo melodiile si sa va aduc pe tava niste premii, dar nici unul nu va ganditi sa-mi oferiti un cantec mai de duh pe care sa-l cante cu mine toata lumea". Asa isi aminteste Temistocle Popa ca ii spunea Doina Badea. Sa ascultam CD-ul cu frumoasele melodii interpretate de Doina Badea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.