La Timisoara va avea loc in perioada 14-16 septembrie Sesiunea Deschisa a programului Discovery Campus, cu titlul "Spre Est, la intersectia coproductiilor internationale". Evenimentul se adreseaza tinerelor talente si realizatorilor din domeniul film
La Timisoara va avea loc in perioada 14-16 septembrie Sesiunea Deschisa a programului Discovery Campus, cu titlul "Spre Est, la intersectia coproductiilor internationale". Evenimentul se adreseaza tinerelor talente si realizatorilor din domeniul filmului documentar din Romania, pe care urmareste sa ii puna in contact cu profesionisti de la Discovery Channel, Institutul Sundance, Channel 4, ARTE, ZDF, ORF sau HBO. Programul Discovery Campus a fost adus anul acesta in Romania de Alexandru Solomon si Florin Iepan, ei insisi absolventi ai programului, in urma caruia au realizat cunoscutele documentare "Marele jaf comunist", respectiv "Nascut la comanda. Decreteii".
Desi a fost lansat in 1998 de directorul postului Discovery Channel Germania si poarta inca numele acestui canal de televiziune, Discovery Campus este o organizatie nonprofit, finantata in cea mai mare parte de Programul Media Plus al Uniunii Europene.
Initiativa a pornit de la constatarea realizatorilor germani de documentare de televiziune ca producatorii, autorii si regizorii de filme nonfictionale din alte tari decat Marea Britanie si Statele Unite intampina dificultati in a accede pe piata internationala de documentar, in ciuda unei traditii puternice si a bogatiei si varietatii culturale a Europei. Cu alte cuvinte, europenii nu produc documentare de calitate adresate unor audiente mari, vandabile pe piata internationala a televiziunilor de profil. Cele mai vandute pe aceasta piata sunt documentarele americane si britanice.
Discovery Campus are doua componente: scoala de Master, o serie de patru workshopuri pe parcursul a zece luni, pentru care sunt selectati doar 15 participanti din toata Europa, si simpozioane publice, la care poate participa oricine este interesat de domeniul filmului documentar. scoala de Master este organizata de sapte ani, iar in urma acestui curs participantii au ocazia sa realizeze efectiv un film documentar, finantat si produs cu ajutorul televiziunilor implicate in proiect. Un procent semnificativ, peste 70%, din aceste proiecte este produs si ajunge pe ecranele televizoarelor. Cu toate acestea, doar doi realizatori romani de film documentar au absolvit Discovery Campus Masterschool - Alexandru Solomon si Florin Iepan. Alexandru Solomon, care a absolvit cursul in 2002, a finalizat in 2004 proiectul cu care a participat la curs, documentarul "Marele jaf comunist", ajuns in cele din urma si pe TVR1. "Daca nu facem coproductii, nu facem film documentar", crede Alexandru Solomon. Regizorul a remarcat ca la televiziunile romanesti nici nu exista sistemul producerii de documentare si persoane care ocupa functii specifice acestui sistem, pe care realizatorii
le-ar putea contacta. "Un film documentar poate sa faca concurenta in prime-time cu orice talk-show sau emisiune de stiri, daca este bine facut si are un subiect interesant", spune si Florin Iepan, remarcand ca in Romania filmul documentar este desconsiderat. "Nimeni nu ne asteapta pe noi acolo. E o batalie crancena pe bani si pe finantari. Toate relatiile mele cu televiziunile si producatorii se datoreaza in exclusivitate acestui program Discovery Campus", a adaugat Florin Iepan, regizorul documentarului "Marele jaf comunist". Donata Von Perfall, directorul Discovery Campus, a subliniat inclusivitatea programului in privinta manierelor si subiectelor de film documentar, precizand ca in cadrul cursului sunt acceptate mai multe formate: proiecte de documentar de stiinta, dar si povesti personale, seriale sau filme "docutainment" (documentare de divertisment) si altele.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.