Ortodocsi, catolici, protestanti si alti adepti ai altor confesiuni crestine s-au rugat si au cantat ieri impreuna la Sibiu, in cautarea "unuia dintre multele limbaje ale lui Dumnezeu".

A treia adunare ecumenica Europeana a inceput cu mesa
Ortodocsi, catolici, protestanti si alti adepti ai altor confesiuni crestine s-au rugat si au cantat ieri impreuna la Sibiu, in cautarea "unuia dintre multele limbaje ale lui Dumnezeu".

A treia adunare ecumenica Europeana a inceput cu mesajul Patriarhului Ortodox al Constantinopolului, Bartolomeu I, in prezenta a numerosi inalti prelati romani si straini si a presedintelui Traian Basescu. "Binecuvantez aceasta calatorie europeana a Crestinatatii prin care cautam sa realizam comuniunea deplina intre biserici. Suntem ingrijorati de modul in care creatia lui Dumnezeu e abuzata. Orice crima in numele religiei este o crima impotriva religiei", a spus Bartolomeu in fata a aproximativ 2500 de delegati si invitati la eveniment. Cetatean turc de origine greaca, cu resedinta la Constantinopol, Bartolomeu I se afla el insusi in mijlocul conflictelor care tulbura lumea de astazi (crestinism/islamism, est/vest), de aceea mesajul sau a fost unul de pace si unitate.
Dupa o scurta pauza, pe scena a urcat si Traian Basescu, al carui nume organizatorii l-au tiparit gresit in catalogul oficial al evenimentului: Traian Basescu. Organizatorii nu au reusit nici transmisia unor imagini live pe ecranele special amenajate decat la sfarsitul discursului. "A treia Adunare Ecumenica Europeana este pentru noi toti semnul solidaritatii intre credinte si o speranta de unitate", a spus Basescu.
Adunarea a inceput de fapt de marti seara, cand liderii bisericilor si invitatii s-au adunat in Piata Mare a Sibiului. Multi dintre inaltii prelati se cunosteau si, desi faceau parte din confesiuni diferite, s-au salutat ca vechi prieteni care nu s-au vazut de mult. Vicepresedintele Conferintei Catolice a Episcopilor din Europa, Margarethe Isberg, i-a avertizat insa ca sunt datori sa contribuie la unitatea credintei. Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolit al Ardealului, Laurentiu Streza, a vorbit si el despre semnificatia pe care o are organizarea evenimentului intr-o tara majoritar ortodoxa de origine latina. Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorghy Jacubinyi, le-a spus celor prezenti ca Sfantul Pavel a fost cel care a sesizat primul ca ar trebui sa existe o singura biserica. "Cristos se identifica cu discipolii sai, cu biserica, de aceea, cine ii persecuta pe crestini, il persecuta pe insusi Cristos", a spus acesta.
Printre personalitatile bisericilor crestine care au venit la Sibiu se numara, alaturi de Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, Cardinalul Walter Kasper (purtatorul mesajului Papei pentru Adunare), Patriarhul Melkit Greco-Catolic de Antiohia, Ierusalim si Alexandria, Gregorios III si altii.
La Adunarea Ecumenica Europeana din Sibiu si-au mai anuntat prezenta presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru cultura Jan Figel si comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.