Amanarea depunerii motiunii de cenzura, sub pretextul negocierilor cu celelalte partide, aduce in luminile rampei diversele grupuri din PSD. Cu trei luni inainte de alegerile parlamentare, in loc sa se pregateasca de campanie, liderii PSD se pregates
Amanarea depunerii motiunii de cenzura, sub pretextul negocierilor cu celelalte partide, aduce in luminile rampei diversele grupuri din PSD. Cu trei luni inainte de alegerile parlamentare, in loc sa se pregateasca de campanie, liderii PSD se pregatesc sa se anihileze reciproc.
Sedinta de marti a grupurilor parlamentare ale PSD a dezvaluit haosul care domneste in sanul partidului, presedintele Geoana fiind depasit in mod vizibil de situatie. In jurul sau, liderii vechi ai PSD, baronii locali, sefii de Consilii Judetene, vicepresedintii, parlamentarii, Grupul de la Cluj isi fac propriile socoteli si strategii, care nu au nici o legatura cu strategiile partidului sau ale presedintelui.
Grupul fostilor lideri ai PSD, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Sorin Oprescu, face planuri pentru a prelua din nou puterea in partid. Intorsi din vacanta, cei trei au venit la sedinta grupurilor dupa ce in prealabil si-au instruit parlamentarii - inca numerosi - pe care ii controleaza, astfel incat acestia sa ia cuvantul in sedinta si sa se opuna depunerii motiunii de cenzura. Scopul este acela de a-l pune in dificultate pe Mircea Geoana, lucrandu-se la subrezirea pozitiei sale in perspectiva unui congres extraordinar. Fostii "grei" ai PSD se afla de altfel intr-o vizibila si constanta campanie de imagine si de reabilitare, ei vizand sa-si reia functiile de conducere ocupate candva. Deocamdata, se pare ca Miron Mitrea va candida la functia de presedinte al Consiliului National al partidului, care sa-i asigure prezenta in Biroul Permanent al PSD. Nu este inca foarte clar ce pozitie tinteste Adrian Nastase, insa acesta a marturisit ca i-ar conveni calitatea de "eminenta cenusie". In ceea ce-l priveste pe Sorin Oprescu, acesta ia in calcul o noua candidatura la presedintia partidului, dupa cea esuata din decembrie 2006.

Mijloc de presiune
Grupul baronilor "pe stil nou", sefii de Consilii Judetene, reuniti sub comanda trio-ului Dragnea-Oprisan-Nicusor Constantinescu, a obtinut, in ultimele saptamani, controlul asupra deciziilor lui Mircea Geoana. Dupa ce l-au amenintat in miez de noapte, la Mamaia, ca-i retrag sprijinul daca nu obtine mai multe de la Guvernul Tariceanu sau daca nu face motiune de cenzura ca mijloc de presiune pentru intrarea la guvernare, liderul partidului a actionat potrivit dorintei acestora. Se pare ca a avut si el ceva de castigat de pe urma lor, caci la Mamaia, in week-end-ul trecut, la scoala de vara a TSD, s-a aflat printre participanti ca Geoana ar fi fost dus de Radu Mazare si de Nicusor Constantinescu sa-si viziteze vila pe care acestia i-o construiesc in Mamaia sat, pe plaja, alaturi de vila aflata tot in constructie a lui Liviu Dragnea.
Grupul anti-motiune, confirmat in sedinta de marti, ii reuneste pe "fosti" cu o parte a actualilor lideri, pe Iliescu si Hrebenciuc, grupul de senatori controlati de Iliescu si chiar unii dintre reprezentantii Grupului de la Cluj, Vasile Puscas contestand si el, in mod surprinzator, depunerea motiunii de cenzura. Grupul anti-motiune nu vizeaza neaparat acelasi obiectiv, Hrebenciuc dorind salvarea lui Tariceanu si intrarea PSD la guvernare pentru sase ani, Iliescu optand pentru ramanerea in Opozitie, iar Nastase si Mitrea fortand erodarea lui Mircea Geoana.
Grupul pro-motiune este volatil, reunindu-i pe vicepresedintii apropiati lui Geoana - in principal Ion Toma, Constantin Nita si Dan Nica, despre care se spune ca au avut cele mai multe beneficii de pe urma relatiei financiare cu guvernul Tariceanu. Acestia sustin ideea depunerii unei motiuni de cenzura, pentru a-l ajuta pe Geoana, dar si cu speranta ca PSD ar putea obtine astfel dreptul de a forma un guvern din care ei, evident, sa faca parte. Insa, in cazul in care negocierile lui Hrebenciuc cu PNL ar da roade si Tariceanu ar fi dispus ori sa-i coopteze la guvernare pe social-democrati ori sa le dea si mai multi bani de la buget, sus-numitii ar putea trece imediat in tabara anti-motiune.

Variante de candidati
Grupul de la Cluj s-a pozitionat in ultima perioada extrem de clar impotriva lui Mircea Geoana, desi la adunarea de la Bran oamenii lui Rus pareau strans uniti in jurul presedintelui, pe care ei, de altfel, l-au convins sa adopte decizia privitoare la motiunea de cenzura. Marti insa, clujenii s-au repliat, prin vocea lui Vasile Puscas cerand renuntarea la motiunea de cenzura, dar si la gandurile de guvernare. O posibila explicatie ar fi aceea ca grupul clujenilor i-a intins lui Geoana o capcana, momindu-l cu motiunea de cenzura si functia de prim-ministru virtual pentru a-l lasa apoi in off-side si pentru a avea un pretext ca sa-i ceara demisia. De altfel, la Cluj se pregatesc mai multe variante de candidati la presedintia PSD, Ioan Rus cautand o alternativa la Mircea Geoana.
Grupul aspirantilor la scaunul lui Mircea Geoana. Victor Ponta, Cristian Diaconescu si Vasile Puscas sunt variantele gandite in unele medii pesediste. Gruparea Nastase-Mitrea-Iliescu ia si ea in calcul sustinerea unuia dintre cei trei, in cazul in care Sorin Oprescu nu va mai candida.
Haos
Exista gasca celor care vor la guvernare cu PNL, un alt grup sustinand o colaborare cu PD. Unii sustin ideea depunerii motiunii de cenzura si organizarea de anticipate, altii isi doresc ca motiunea sa aiba succes pentru ca ulterior sa se formeze un guvern asa-zis de "tehnocrati". Un alt grup ar dori amanarea depunerii motiunii de cenzura atat cat sa se poata trage foloase maxime din folosirea ei pe post de moneda de santaj. Ar mai fi Geoana, care vrea motiune, dar nu stie ce ar putea urma in cazul unei victorii. Peste toata aceasta forfoteala, in culise a inceput sa "lucreze" grupul celor care vor sa devina presedinti ai PSD, dar si acela format din fostii "grei" care doresc sa revina.
Refuzati
PD si PNL refuza categoric sa negocieze cu PSD motiunea de cenzura sau o guvernare comuna. Presedintele PD Emil Boc a declarat ieri ca partidul sau nu va renunta la acel punct din statut care interzice relatiile cu PSD. La randul lor, liberalii resping oferta de parteneriat pe sase ani propusa de Viorel Hrebenciuc. UDMR in schimb a lansat o invitatie la guvernare pentru PSD, iar astazi presedintele PC Dan Voiculescu se va intalni cu Mircea Geoana pentru a discuta subiectul motiunii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.