Romania va avea la Bruxelles, Londra, Washington si Moscova ambasadori noi. Numirile au importanta capitala in dinamica relatiilor in patru puncte cheie pentru politica externa romaneasca. Ministrul de externe Adrian Cioroianu a facut un troc cu pre
Romania va avea la Bruxelles, Londra, Washington si Moscova ambasadori noi. Numirile au importanta capitala in dinamica relatiilor in patru puncte cheie pentru politica externa romaneasca. Ministrul de externe Adrian Cioroianu a facut un troc cu presedintele Traian Basescu, dupa mai multe luni de tergiversari si propuneri respinse de Cotroceni. In joc au intrat si partidele politice, care au incercat sa-si impuna protejatii. PSD pare cel mai castigat in cazul in care propunerea pentru Washington se concretizeaza. Acordul Cioroianu-Basescu nu este suficient. Tarile in cauza trebuie sa agreeze si ele propunerile, aici intervenind alte negocieri. Anuntul bomba il reprezinta schimbarea de la Moscova, dar cel propus, Constantin Mihail Grigorie, in prezent ambasador in Turcia, face parte din vechea garda si nu este tocmai in masura sa impulsioneze relatiile bilaterale. In schimb, Cioroianu si-a schimbat optica afisata luni si va trece propunerea de strategie de politica externa pe zece ani prin CSAT.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a anuntat, ieri, ca a ajuns la un acord cu presedintele Traian Basescu in privinta ambasadorilor care vor fi trimisi la Bruxelles, Londra, Moscova si Washington, dar a refuzat sa faca publice numele. „E de datoria Administratiei Prezidentiale sa anunte numele. E o chestiune de ore, daca nu de zile“, a declarat Cioroianu, adaugand ca este vorba de „profesionisti din MAE“. El a lasat sa se inteleaga ca Basescu a venit cu propriile propuneri.

Adrian Vierita este propus ca ambasador la Washington, Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Belgia, este propunerea pentru Londra, Constantin Mihail Grigorie, actualul ambasador din Turcia, va pleca la post la Moscova, iar Mihnea Motoc, actualul ambasador la ONU, este propus la UE, potrivit unor surse diplomatice citate de NewsIn. Aceste nume indica o rocada in urma discutiilor de la Cotroceni. Motoc, un apropiat al liderului PSD Mircea Geoana, fusese initial avansat pentru Washington, iar Vierita, in prezent secretar de stat in MAE, pentru Londra. Noutatea sunt Jinga si Grigorie. Cioroianu i-a transmis marti seara omologului sau britanic David Miliband ca numele reprezentantului Romaniei la Londra va fi cunoscut in cateva zile. Grigorie ar urma sa ii succeada la Moscova lui Ioan Donca, care va fi rechemat dupa mai putin de doi ani. Presedintele Traian Basescu asteapta de la Ministerul de Externe sa transmita documentele de formalizare a propunerilor de ambasadori convenite cu ministrul Adrian Cioroianu. Dincolo de acordul Presedintiei, numirile celor patru sunt la mana tarilor in care isi vor desfasura activitatea, care trebuie sa dea acreditare in urmatoarele cinci luni.

Arde la Moscova
Surpriza o constituie rechemarea lui Ioan Donca de la Moscova, care urmeaza sa aiba loc. „Nu i se reproseaza nimic“, a sustinut Cioroianu. Intrebat cum comenteaza anuntul lui Cioroianu, Donca ne-a declarat iritat: „Nu am fost rechemat“. In varsta de 67 de ani, acesta si-a depus scrisorile de acreditare in februarie 2006 si a fost extrem de repede agreat de Moscova.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.