Ultimul sef al KGB dinaintea caderii URSS-ului sustine ca CIA reusise sa instaleze un sistem de ascultare a comunicatiilor Kremlinului in vremea cind presedinte era Mihail Gorbaciov.

Spionii americani au penetrat sistemul de telecomunicatii al Kremlinului cu ajutorul unei tehnologii la care sovieticii nici nu visau la acea data, declara Vladimir Krucikov, ultimul sef al spionajului sovietic, intr-un interviu acordat ziarului "Komsomolskaia Pravda" si citat de site-ul HotNews. Dispozitivul de ascultare era in valoare de 220 de milioane de dolari, masura 60 pe 40 cm, si a fost instalat in tunelul traversat de sistemul secret de comunicatii al conducerii supreme a URSS. "Cind am descoperit aparatura, am inceput sa-i asteptam pe americani", afirma Krucikov.

In acelasi interviu, Krucikov dezminte zvonurile potrivit carora Iuri Andropov, fostul sef al Comitetului Central al Partidului Comunist, ar fi fost asasinat de sotia ministrului de Interne, Scelokov, in lift. "Andropov urca in lift doar insotit de garzile de corp. Nu e nimic adevarat", declara Krucikov.

Vladimir Krucikov a devenit sef al KGB in 1988, iar in timpul puciului din 1991 a facut parte din grupul celor opt opozanti ai lui Gorbaciov, care l-au dat pe acesta jos de la putere. Arestat si condamnat dupa esecul puciului, Krucikov a fost eliberat in 1994.