Cetatile dacice din Muntii Orastiei continua sa fie jefuite. Politistii nu au prins in ultimul an nici macar un cautator de comori. Padurile din Muntii Orastiei sunt impanzite de zeci de gropi sapate de "braconieri" de comori.

Specialistii
Cetatile dacice din Muntii Orastiei continua sa fie jefuite. Politistii nu au prins in ultimul an nici macar un cautator de comori. Padurile din Muntii Orastiei sunt impanzite de zeci de gropi sapate de "braconieri" de comori.

Specialistii din judetul Hunedoara atrag atentia ca braconajul arheologic este in floare la cetatile dacice din Muntii Orastiei. In ultimul an, insa, politistii nu au prins nici macar un cautator de comori, desi padurile din zona sunt impanzite de gropile sapate de acestia. Zeci de gropi, de dimensiuni mai mari sau mai mici, stau marturie trecerii cautatorilor de comori prin zona siturilor arheologice, iar luna septembrie aduce o crestere a sapaturilor neautorizate. "An de an, o data cu 1 septembrie coboara oile din golul alpin si incep sesiunile de braconaj arheologic. Vremea este inca buna, se poate dormi sub cerul liber si nu mai este pericolul sa fie vazuti de cineva. Este un fel de transhumanta in oglinda", explica arheologul Mihai Castaian, sef de sectie la muzeul din Orastie. Misiunea cautatorilor de comori este facilitata de faptul ca perimetrele cetatilor dacice din Muntii Orastiei sunt "pazite" doar de un supraveghetor din partea muzeului.
De fapt, intr-un an de zile, jandarmii nu au reusit sa prinda pe nimeni si nici activitatea politistilor nu a fost mai bogata. Reprezentantii muzeului din Orastie spun ca si atunci cand au sesizat un caz clar de braconaj arheologic nu au rezolvat nimic. "Am facut o sesizare ca in zona Ponorici-Cioclovina sunt sapaturi neautorizate. Ne-am deplasat acolo impreuna cu reprezentanti ai Directiei Judetene de Cultura si ai Serviciului Patrimoniu din cadrul IPJ Hunedoara, pentru a constata interventiile ilegale. Politistii au refuzat insa sa intocmeasca procesul-verbal de constatare, pe motiv ca nu stiau unde se afla", a precizat Castaian. Asa cum era de asteptat, dosarul constituit in cele din urma s-a incheiat cu neinceperea urmaririi penale, pe motiv ca "nu sunt constituite elementele unui braconaj arheologic".
Isteria cautatorilor de comori a fost declansata in anii 1999-2000, dupa ce in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei au fost descoperite adevarate comori: monede de aur denumite "kosoni", precum si monede de argint, aproape la fel de pretioase. Inarmati cu detectoare de metale sofisticate, aduse din strainatate, modernii cautatori bat zilnic traseele cunoscute sau mai putin cunoscute de la Sarmizegetusa Regia, Costesti, Blidaru sau Piatra Rosie. Cu greutati care depasesc opt grame, monedele de aur sunt deosebit de bine cotate pe "piata" externa, ceea ce a determinat o multime de persoane sa se ocupe exclusiv de cautarea pretioaselor monede. si vechii bani din argint masiv au suscitat un interes suficient de mare pentru ca braconierii sa sape gropi in perimetrele arheologice. Sute de hectare de teren din jurul cetatilor Costesti, Blidaru si fosta capitala Sarmizegetusa Regia - alaturi de cele de la Piatra Rosie si Banita - au fost incluse pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Totodata, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara au efectuat cateva raiduri in forta, care - pentru scurt timp - au reusit sa-i sperie pe vesnicii cautatori ai tezaurului dacic. Bratarile de aur descoperite in acele perimetre au readus in zona cautatorii de comori, chiar daca acum acestia sunt mai tematori. Mihai Castaian povesteste ca Directia Silvica a organizat o licitatie pentru indepartarea materialului lemnos dintr-o doboratura aparuta in zona Sarmizegetusa Regia, iar firma care lucra in acel perimetru era reprezentata si de trei persoane cercetate in dosarul aurului dacic. "A fost trimis un arheolog sa supravegheze perimetrul, pentru a nu avea surprize", a mai spus reprezentantul muzeului din Orastie.


CAUTATORI
>> INTENSITATE SPORITA
Arheologii sunt convinsi ca braconajul arheologic din Muntii Orastiei este in continuare de mare intensitate. Principalii cautatori de comori sunt localnicii, care cunosc foarte bine zona si stiu sa se fereasca. "Orice incercare de a sesiza Politia este in zadar. Au inventat tot felul de animale salbatice care ar sapa pana la 40-50 de centimetri si au rascolit pamantul", spune Mihai Castaian.


POLITISTI
>> NU VOR AN-uri
Politistii nu vor sa dea caracter de infractiune acestor sapaturi neautorizate, pentru a nu avea dosare cu autor necunoscut, spun specialistii in istorie, care se preocupa de soarta siturilor arheologice.


ACUZATIE
>> POLITISTI MANA IN MANA CU BRACONIERII
Consilierul judetean Costel Avram este de parere ca sunt politisti care merg mana in mana cu cei care braconeaza siturile arheologice. "Cred ca problema braconajului arheologic nu s-a rezolvat,
pentru ca unii politisti, nu toti, merg mana in mana cu cei care braconeaza siturile din Muntii Orastiei", spune Costel Avram. In perioada in care era vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, acesta a luat atitudine dura impotriva cautatorilor de comori protejati de oameni ai legii,
dupa ce informatia privind organizarea unui raid in Muntii Orastiei a "rasuflat" in cateva minute.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.