Marea campioana Iolanda Balas considera ca Mihaelei Melinte i-ar trebui un psiholog, iar atitudinea celorlalti sportivi din lotul national lasa de dorit.Socul de la JO de la Sydney
se resimte si dupa sapte ani
la Mihaela Melinte Cindva o forta in lume, atletismul romanesc pare „sa fi murit" o data cu retragerea din activitatea competitionala a Violetei Beclea si a Gabrielei Szabo. Desi beneficiaza anual de cel mai mare buget - in 2007, FRA a primit de la ANS nu mai putin de 5.367.000 de lei -, forul condus de Sorin Matei nu reuseste sa-si indeplineasca obiectivele. Cu un numar-record de participanti, 30, delegatia Romaniei s-a intors fara nici o medalie de la Campionatul Mondial de la Osaka. „Este deranjant ca, inainte cu numai un an de Olimpiada, nu reusim sa luam nici o medalie, dar sa ne gindim ca la fel s-a intimplat si inainte de Atena. Din nefericire, la Osaka nu am beneficiat de sase atleti, toti accidentati. Medicina sportiva la noi lasa de dorit. Stam prost la recuperarea sportivilor. Nu este normal ca pentru o simpla infiltratie sa trimitem atletul la Roma", a declarat presedintele de onoare al FRA, Iolanda Balas-Soter. Cele mai mari dezamagiri la actuala editie a Mondialelor s-au numit Mihaela Melinte, Ionela Tirlea si Marian Oprea, atleti cotati cu sanse la medalii. „La Mihaela Melinte este o problema psihica. Dupa intimplarea de la Sydney nu si-a revenit. Atletii nostri sint zero la capitolul pregatire psihica. Nu se poate ca la antrenament sa arunci peste 70 de metri, iar in concurs sa faci pe tine de frica. In ceea ce-l priveste pe Oprea, nu am apucat sa vorbesc cu el, dar nu cred ca a facut bine ca inainte cu 10 zile de Mondiale sa ia startul la un Grand Prix modest in Suedia. Sigur, a facut doar doua sarituri, dar eu nu stiu daca el a concurat pe un fond de sanatate totala sau s-a dus sa ciuguleasca 5.000 sau 10.000 de dolari. La Tirlea, lucrurile au stat altfel. Cred ca era nevoie de un cap limpede din punct de vedere tehnic. Stiind antecedentele medicale ale Ionelei, nu cred ca era cazul sa faca trei probe solicitante, mai ales ca toate au avut serii, semifinale si finala. Dupa parerea mea, cred ca era mai bine sa se axeze pe 400 de metri plat si sa fi intrat in ultimul act decit sa alerge in trei si sa nu prinda nici o finala", a mai spus Iolanda Balas, care considera ca atitudinea sportivilor nostri fata de sportul de performanta a contribuit la aceasta „seceta de medalii".

„Sportivilor nostri le lipseste responsabilitatea. Ei trebuie sa inteleaga ca au drepturi, dar si obligatii. Imi amintesc o intimplare cu regretata Lia Manoliu. La Balcaniada de la Atena a fost invinsa de Olimpia Catarama. Dupa concurs, seara, o asteptam la autobuz si nu intelegeam de ce nu apare. Ne-am intors dupa ea, care, in nocturna, pe stadionul de incalzire, se antrena. Acest lucru nu-l vezi la sportivii de azi. Ei termina concursul si la revedere, uita prea repede esecul", a mai spus presedintele de onoare al FRA. Rezultatele atletilor romani la Mondiale vor fi analizate atit de Consiliul Federal al forului de atletism, cit si de Comisia tehnica a COSR, aceasta din urma putind exclude din lotul olimpic sportivii care au dezamagit.