Germania a anuntat ieri ca a dejucat grave tentative de atentate islamiste pe teritoriul sau, a doua zi dupa ce autoritatile daneze facusera cunoscuta dejucarea unui atac terorist islamist cu bomba.
procurorul general federal german, Monika Harm
Germania a anuntat ieri ca a dejucat grave tentative de atentate islamiste pe teritoriul sau, a doua zi dupa ce autoritatile daneze facusera cunoscuta dejucarea unui atac terorist islamist cu bomba.
procurorul general federal german, Monika Harms, preciza ieri in cadrul unei conferinte de presa ca Germania a scapat de "atentate masive cu bomba", cele mai grave tentative "pregatite vreodata pe solul german". La randul sau, ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, a declarat ca fortele de ordine au arestat in noaptea de marti spre miercuri trei persoane suspectate de terorism si a evocat existenta unei "amenintari iminente". "Serviciile de securitate au facut o treaba foarte buna si nu pot spune mai mult in acest moment", a adaugat Jung.
Suspectii, doi germani convertiti la islam si unul de origine turca, formati in taberele de antrenament ale teroristilor pakistanezi, apartin unei celule germane a unei miscari islamiste, "Uniunea jihadului islamic", in legatura directa cu reteaua terorista Al Qaeda. Ei pregateau atacuri la aeroportul din Frankfurt si la o baza militara americana din Ramstein, ca si asupra unor baruri si restaurante frecventate de americani, planul fiind in stadiu avansat. Aeroportul international din Frankfurt este unul dintre cele mai aglomerate din Europa, iar baza Ramstein, situata in landul invecinat Renania-Palatinat, se afla la 130 km sud-vest de aeroport, fiind una dintre cele mai importante baze aeriene americane din strainatate. Bombele pe care le pregateau teroristii ar fi avut un impact echivalent cu 550 kg de trinitrotoluen (TNT), comparabil cu atentatele cu bombe de la Madrid (2004) si Londra (2005).

>> In colimatorul teroristilor
In Danemarca, autoritatile au arestat marti, in apropierea capitalei, opt barbati suspectati de legaturi cu Al Qaeda, reusind sa dejoace un atac terorist cu bomba. Cu varste intre 19 si 28 de ani, ei sunt de origine afgana, pakistaneza, somaleza si turca, sase dintre ei avand cetatenie daneza. Ieri a inceput la Copenhaga procesul a patru musulmani acuzati de organizarea unor atentate in Danemarca si, conform actului de acuzare, ei si-ar fi procurat produse chimice si instrumente de laborator in vederea fabricarii de explozibili de tip TATP (triacetona triperoxid), utilizati de islamisti. Pentru autoritati, procesul este un prilej de a studia mai bine miscarea islamista din aceasta tara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.