Reprezentanti ai NASA, ai Marinei Americane si Departamentului de Energie al SUA au fost prezenti la Arad, joi, la prima infatisare in procesul impotriva hackerului aradean Victor Faur, acuzat ca a spart codurile si a intrat ilegal in sistemele infor
Reprezentanti ai NASA, ai Marinei Americane si Departamentului de Energie al SUA au fost prezenti la Arad, joi, la prima infatisare in procesul impotriva hackerului aradean Victor Faur, acuzat ca a spart codurile si a intrat ilegal in sistemele informatice ale acestor institutii americane.

Procesul a inceput cu o amanare, pentru ca avocatului tanarului din Arad a lipsit.

Cele trei institutii americane s-au constituit parti civile impotriva aradeanului, caruia ii pretind daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru patrunderea ilegala in peste 150 de calculatoare.

"Am depus cerere de amanare, sa ne putem pregati corespunzator apararea, in conditiile in care dosarul este foarte voluminos si a stat multa vreme la judecator", a declarat telefonic, Agentiei Mediafax, avocatul aradeanului, Nelu Panga.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 27 septembrie, iar judecatorul a decis sa nu mai prelungeasca interdictia de a parasi tara in cazul lui Victor Faur.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au trimis in judecata pe Victor Faur (23 de ani), din Arad, pentru savarsirea, in forma continuata si concurenta, a mai multor infractiuni prevazute de Legea 161/2003, in legatura cu accesarea neautorizata a unui sistem informational.
Potrivit porucorilor DIICOT, in perioada noiembrie 2005-septembrie 2006 tanarul a accesat fara drept, in mod repetat, incalcand masurile de securitate, sistemele informatice apartinand agentiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy si US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator si parolele apartinand personalului autorizat ori legaturile securizate ale acestor servere in retea.
Computerele accesate neautorizat contineau date stiintifice, inclusiv despre programe spatiale si despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate apartin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spatiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului National Sandia din Albuquerque (New Mexico) si Observatorului Fortelor Navale din Washington DC, sustineau anchetatorii.

Ca urmare a accesului neautorizat in reteaua computerizata, inginerii si oamenii de stiinta americani au fost nevoiti sa comunice manual cu navele din spatiu, iar sistemele electronice au necesitat reparatii generale, potrivit anchetatorilor.

In luna iunie, patru agenti speciali ai Administratiei Nationale Spatiale si de Aeronautica (NASA) si, respectiv, ai Departamentului Energiei au fost audiati in dosar.

Cercetarile in acest caz au fost declansate de catre autoritatile romane ca urmare plangerii depuse, initial, de Administratia Nationala Spatiala si de Aeronautica, iar, ulterior, si de catre Departamentul de Energie si Departamentul Marinei Statelor Unite, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.