Se presupune ca pasiunile comune si compatibilitatea sunt factori decisivi in alegerea unui iubit sau a unei iubite, insa un nou studiu releva ca selectarea unui posibil partener depinde si astazi de legile stereotipice ale epocii Neanderthalului.

In urma studiului, realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Indiana si preluat de agentia de presa ANI, s-a constatat ca frumusetea chipului si aspectul fizic general sunt ingredientele-cheie pentru barbatul aflat in cautarea unei partenere, in timp ce femeile pun infatisarea pe plan secund, in favoarea averii, a sigurantei si a angajamentului.

Autorii studiului au organizat, in Germania, o sesiune de intalniri rapide (speed-dating) intre persoane singure si au comparat ceea ce au spus acestea despre lucrurile pe care le cauta la un partener si alegerile pe care le-au facut. Speed-dating ­ o procedura din ce in ce mai populara pentru cei singuri ­ implica mai multe "miniintalniri" in care fiecare participant discuta si flirteaza cu pana la 30 de persoane diferite, fiecare intalnire durand cel mult cinci minute.

Potrivit cercetatorilor americani, inaintea intalnirilor, aproape toti participantii au declarat ca doresc sa gaseasca pe cineva cu care sa se inteleaga bine ­ un raspuns acceptat din punct de vedere social. Dar in final s-a constatat ca barbatii au fost interesati de femeile atragatoare din punct de vedere fizic, in timp ce femeile au fost atrase de cei care prezinta siguranta si care au un bun statut financiar.

Rezultatele sugereaza ca omul modern, la fel ca si stramosii sai indepartati, este puternic influentat de factorii biologici, barbatii cautand cele mai bune specimene pentru procreare, iar femeile ­ cei mai avantajosi parteneri pe termen lung.