Cu doar o saptamina inaintea alegerilor pentru functia de Patriarh, la Iasi au aparut si primele contestari la adresa mitropolitului Daniel.

Curtea Catedralei Mitropolitane a fost impinzita miercuri cu afise anti-Daniel, posibil candidat la tronul patriarhal, afise purtind semnatura unei organizatii necunoscute pina acum, Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Practicanti. Autorii manifestului ii reproseaza mitropolitului Daniel „inclinatiile dictatoriale", faptul ca ar fi lucrat pentru Biserica Catolica si cea Protestanta, in perioada anilor ’80, cind se afla la studii in Elvetia. Cei care s-au autointitulat Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Praticanti mai sustin ca IPS Daniel ar fi sustinut de masonerie pentru a ajunge Patriarh.

Afisele au fost imediat indepartate de angajatii Mitropoliei. Purtatorul de cuvint al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat ca persoanele care au conceput si au lipit afisele nu au nici o legatura cu Biserica Ortodoxa Romana, iar numele organizatiei este unul fictiv. In opinia lui Sturzu, autorii manifestelor fie apartin unui alt cult, fie sint prolegionari. „Cineva profita de apropiatele alegeri pentru scaunul patriarhal pentru a lovi in Biserica si a semana discordie intre crestini", a subliniat Constantin Sturzu.

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, si-a efectuat studiile doctorale in anii ’80 in Elvetia. In iulie 1990 a fost inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Tot sub coordonarea IPS Daniel, Mitropolia a devenit una dintre cele mai bogate din tara. Brutarii, fabrici de cherestea, hoteluri, un centru turistic la Durau, agentii de turism si chiar un trust de presa sint doar citeva dintre afacerile care contribuie la vistieria Mitropoliei de la Iasi. Nu o singura data Mitropolia Moldovei si Bucovinei a intrat in conflict direct cu enoriasii. Ultimul incident este cel de la Agapia, unde satenii au organizat un miting in fata manastirii, contestind astfel retrocedarea unor terenuri catre locasul de cult.