Germania, Elvetia, Olanda si Italia sunt destinatiile pentru majoritatea legumelor si fructelor produse ecologic in Romania. Pentru ca in tara noastra inca nu exista o piata bine dezvoltata in acest domeniu, fructele si legumele, in principal, iau drumul strainatatii. Potrivit datelor furnizate de Ministerul pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), anul trecut, din export s-au incasat circa 75% milioane euro, peste 25% din valoare fiind asigurata din vanzarea produselor ecologice, in special nuci."Cu un export de legume si fructe de circa 75 milioane de euro in 2006, Romania se situeaza printre primii 20 de exportatori mondiali din domeniu. Peste 20 milioane de euro din acest export s-au realizat cu produse ale agriculturii ecologice, 75% constituind exportul de nuci", se arata intr-un comunicat al MIMMCTPL, citat de Mediafax.In prezent, in Romania, agricultura ecologica are o cota de piata de sub 1%, potrivit firmelor de profil, insa domeniul devine din ce in ce mai atractiv pentru fermieri. Anul trecut, peste 3.000 de producatori si comercianti de produse ecologice s-au inregistrat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), iar suprafetele cultivate ecologic au crescut de la 110.400 de hectare la 143.000 de hectare.Cea mai importanta pondere din totalul suprafetelor cultivate ecologic o au pasunile si plantele furajere, care au totalizat anul trecut 51.200 de hectare, fata de 42.300 de hectare in 2005. Judetul Tulcea se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste suprafata cultivata ecologic, cu 15.000 de hectare, reprezentand peste 10% din total. Mierea, la mare cautare Producatorii din Romania au realizat anul trecut peste 166.000 de tone de produse ecologice, dintre care circa 8.700 de tone de legume. Productia ecologica vizeaza si sectorul animal, astfel ca anul trecut au fost obtinuti 11,2 milioane de litri de lapte de vaca, fata de 10 milioane de litri in 2005. Productia de lapte ecologic reprezinta insa un procent foarte redus din cantitatea totala realizata intr-un an, estimata la 5,5 miliarde de litri.O crestere importanta a inregistrat anul trecut sectorul de miere ecologica, cantitatea produsa fiind de 1.243 de tone, de circa doua ori mai mult fata de 2005. Agricultura ecologica va beneficia de fonduri UE, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).Produsele agroalimentare ecologice obtinute in Romania sau importate trebuie sa aiba inscriptionata pe eticheta sigla "ae". Aceasta are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare care sunt certificate in agricultura ecologica de un organism de inspectie si certificare acreditat de MAPDR. Peste 10.000 de producatori In 2004, cand a inceput sa se contureze piata legumelor si a fructelor ecologice, 95% din produse au fost exportate. Este vorba despre Germania, Elvetia, Olanda si Italia, unde cererea de astfel de produse este in crestere. Produsele exportate sunt: cereale, oleaginoase si proteice, fructe de padure, plante medicinale, miere de albine si telemea de oaie.Criteriile pentru producerea si comercializarea produselor agroalimentare ecologice sunt foarte stricte, ceea ce face ca si pretul lor sa fie cu 50% pana la 100% mai mare decat al produselor conventionale.In 2006, Academia Romana, citata de BBW, a estimat vanzari de produse agroalimentare ecologice de aproape 2 milioane euro anual in tara, ceea ce inseamna aproape 1% din piata agroalimentara totala. Majoritatea produselor ecologice sunt importate, pentru ca numarul intreprinderilor locale care prelucreaza astfel de produse este foarte mic.In Romania existau, la nivelul anului trecut, peste 10.000 de producatori de agroalimente ecologice, majoritatea ferme si asociatii familiale de mici dimensiuni. Fermierii locali produc cereale, miere, oua si lapte ecologic la costuri cu aproape 30% mai mari decat in cazul produselor conventionale, datorita utilizarii unor ingrasaminte naturale si tratamente speciale ale plantelor. La acest lucru, spun specialistii, se adauga si costurile mai mari cu forta de munca.