Crescatorii de vaci ameninta ca vor iesi in strada, din octombrie, insotiti de animale, cerand Guvernului sa achite in totalitate prima de calitate a laptelui, restanta de patru luni, sprijinul pe cap de animal si pentru furajele necesare pentru hran
Crescatorii de vaci ameninta ca vor iesi in strada, din octombrie, insotiti de animale, cerand Guvernului sa achite in totalitate prima de calitate a laptelui, restanta de patru luni, sprijinul pe cap de animal si pentru furajele necesare pentru hrana animalelor.
In cazul in care Ministerul Agriculturii nu va initia negocieri pentru rezolvarea problemelor fermierilor pana la 1 octombrie, Federatia Agrostar si Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Romania vor organiza "un mars al disperarii pe strazile Bucurestiului cu oameni insotiti de animale" si pichetari a 27 de prefecturi din tara, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Nicolae Stefan, presedintele Agrostar. Sindicalistii spun ca urmatorul pas este sa deverseze cisterne de lapte in fata prefecturilor, intre 15 si 20 octombrie, iar intre 20 si 31 octombrie ameninta cu blocarea drumurilor judetene si a principalelor puncte vamale, acuzand Guvernul ca din cauza neonorarii obligatiilor legale, fermierii au pierdut 500 de milioane de euro.
Fermierii cer achitarea primei de calitate a laptelui, prima de 0,3 lei/l, pe care o primesc doar 15% din producatorii de lapte din tara. "Doar 15% din productia din tara indeplineste conditiile de calitate europeana, grosul celor care produc lapte nu se incadreaza in aceste conditii, pentru ca aparatura necesara presupune investitii foarte serioase, sute de mii de euro, investitie care se recupereaza in 15 ani", a declarat Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania.
Haos si degringolada
Sindicalistii au adus acuze grave institutiilor statului care se ocupa de acordarea subventiilor in zootehnie: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura. "Banii se dau daca esti inregistrat in Registul National al Exploatatiilor. Aproximativ 50% din datele din acest registru sunt eronate", a spus Caras. El a dat exemplu propria ferma, cu 172 de vaci, dar in registru figureaza cu numai 69; o alta ferma din Dambovita, cu 600 de vaci, din care 400 sunt inregistrate la o ferma de melci, in conditiile in care proprietarii detin documentele impuse de lege. "Este degringolada si haos in aceste institutii ale Guvernului", a spus Stefan, referindu-se la problemele de inregistrare ale bovinelor.
ANSVSA si-a manifestat sprijinul de a corecta "evetualele erori" produse la inregistrarea animalelor, daca proprietarul dovedeste ca neconcordantele nu i de datoreaza, se arata intr-o nota a institutiei. APIA nu a avut nici o reactie la acuzele sindicalistilor.
Economie pe spinarea vacii
Marea problema este ca inregistrarea in Registru sta la baza acordarii subventiilor. Nefigurand toate vacile pentru care proprietarii au documente, Ministerul Agriculturii face o importanta economie, neacordand subventia promisa. Si valoarea subventiei pe cap de animal a suferit modificari importante. Impreuna cu fostul ministru Flutur, se convenise asupra unei subventii de 500 de lei, iar actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a scazut-o la 240 de lei/cap. Sindicalistii au precizat ca ministrul Remes a spus ca toate actele normative adoptate inainte de venirea sa nu mai sunt valabile.
Cu jalba la UE
Cei doi lideri au declarat ca politicile agricole proaste, oamenii din Ministerul Agriculturii, "care nu stiu nimic", dar si lipsa unei consultari cu producatorii au dus la aceasta situatie "tragica". Ei au spus ca pretul mediu de achizitie al laptelui este de 0,6 lei/l, iar profitul este la procesatori. Sindicalistii au precizat ca analizeaza posibilitatea deschiderii de procese, pentru fiecare crescator in parte, pentru recuperarea subventiilor si intentioneaza sa informeze UE despre "degringolada" din acest sector.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.