Ion Iliescu a cerut ieri explicit ca PSD sa nu depuna o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu.Geoana incearca sa-i convinga pe parlamentariiPSD sa mearga inainte cu motiunea de cenzura PSD are din nou doua tabere: pentru si contra motiunii. Altfel spus, tabara Geoana si tabara Iliescu. Ieri, la prinz, cele doua curente de opinie s-au ciocnit in sedinta Biroului Permanent National. Fara rezultat. Mircea Geoana si-a sustinut opinia ca PSD trebuie sa mearga inainte cu decizia luata deja de un for inalt de conducere a partidului de a depune motiunea de cenzura. De partea cealalta, Ion Iliescu a sustinut ca ar fi o greseala daca s-ar incerca darimarea Guvernului. Presedintele de onoare a propus, potrivit unor surse din PSD, ca in loc de motiunea de cenzura sa se inainteze o motiune simpla, care insa nu are aproape nici un efect. In nici un caz nu se poate darima Guvernul, spune Iliescu, care este de parere ca din acest moment mingea intra in terenul lui Traian Basescu, ce nu va propune sub nici o forma un guvern al PSD.

Aceleasi surse din PSD au precizat ca Ion Iliescu si-ar fi declarat teama de revenire in pozitii-cheie dintr-un viitor guvern, cum ar fi Justitia, a unor apropiati ai presedintelui Basescu. Reamintim ca Ion Iliescu este inculpat in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

O decizie finala cu privire la depunerea motiunii de cenzura urma sa fie luata ieri dupa-amiaza in cadrul sedintei grupurilor parlamentare reunite ale PSD. Mircea Geoana a deschis aceasta sedinta cu un discurs la care presa a putut participa si in care a facut, din nou, apologia motiunii de cenzura. A sosit momentul adevarului. A sosit clipa ca grupurile PSD si reprezentantii a milioane de romani sa dea Romaniei si romanilor sansa unui nou inceput. Sa dam Romaniei un guvern competent. A venit momentul curajului!", le-a spus Geoana deputatilor si senatorilor PSD.

Ion Iliescu statea cu capul plecat si scria de zor pe niste hirtii. Dupa ce presa a parasit sala de sedinta, Ion Iliescu a reluat discursul sau antimotiune. N-a vorbit mult si, la final, in momentul in care un alt vorbitor a venit la microfon, instalatia de sonorizare s-a defectat. Dupa toate probabilitatile, reuniunea grupurilor urma sa se termine seara tirziu.

Ultima ora PSD a decis ieri sa amine inaintarea motiunii de cenzura. Anuntata pentru a fi depusa pina pe 10 septembrie, motiunea PSD va astepta rezultatele negocierilor politice pe care liderii PSD le vor initia in perioada urmatoare cu cei ai altor partide parlamentare. Aceasta este decizia pe care au luat-o ieri parlamentarii PSD reuniti in prima sedinta de dupa vacanta. Cel care a insistat pentru ca aceste negocieri sa aiba loc inainte de a depune motiunea este Ion Iliescu. Surse din grupul parlamentar al PSD ne-au declarat ca semnaturile pentru motiunea de cenzura au fost deja strinse, chiar daca documentul inca n-a fost facut public. Se pare ca luni si marti s-au strins deja 130 de semnaturi, dintr-un total de 146 de senatori si deputati ai PSD.

Geoana: Sunt slabe sperante ca motiunea sa nu mai fie depusa Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, marti, dupa intilnirea cu grupurile parlamentare, ca exista "slabe sperante" ca formatiunea sa sa renunte la depunerea motiunii de cenzura dupa discutiile pe care le va initia in aceasta perioada cu celelalte partide parlamentare. "Sunt slabe sperante. Decizia noastra de a introduce motiunea este ferma si a fost reconfirmata de grupurile noastre parlamentare dupa decizia luata la Comitetul Executiv National. Bineinteles ca perioada urmatoare ne va conduce catre formula care sa degaje o majoritate in Parlament. Asta este scopul exercitiului nostru", a spus Geoana, citat de agentia MEDIAFAX, raspunzind unei intrebari privind posibilitatea ca PSD sa renunte la depunerea motiunii de cenzura. "Iesirea din ambiguitate a PSD este un lucru obligatoriu pentru partidul nostru. In acest moment renuntarea la motiune nu este o optiune pentru noi, ea a fost reconfirmata de grupurile parlamentare, reprezinta deja o decizie politica a partidului nostru", a precizat Geoana, raspunzind unei alte intrebari legate de posibilitatea ca formatiunea social-democrata sa renunte la depunerea motiunii de cenzura, daca in urma discutiilor cu celelalte partide ar rezulta o majoritate PSD-PNL.