Ministrii de Externe straini invitati la Reuniunea Diplomatiei Romane au insistat asupra implicarii Romaniei in Kosovo si in Irak. Tara noastra e considerata importanta pentru realizarea consensului european.Adrian Cioroianu si Bernard Kouchnerstau cu ochii pe Kosovo Noul ministru francez de Externe, Bernard Kouchner, prezent la Reuniunea anuala a Diplomatiei Romane, a invitat ieri Romania sa-si exprime punctul de vedere in privinta provinciei Kosovo, calificind-o drept o voce importanta in formarea consensului european. "Doresc ca si Romania, care cunoaste bine aceasta regiune, sa fie ascultata si sa ne ajute sa gasim o solutie care va asigura stabilitatea pe termen lung a regiunii", a afirmat oficialul. Acesta a adaugat ca solutia pentru problema provinciei Kosovo "este ca Europa sa isi pastreze unitatea" si a subliniat ca „ar fi o adevarata infringere pentru politica de aparare comuna europeana sa existe tari europene care sa recunoasca independenta si altele care sa nu o recunoasca. Trebuie mentinuta aceasta unitate si in privinta aceasta sintem toti de acord. Exista o pozitie europeana si sper ca ea va fi pozitiva", a insistat Bernard Kouchner.

„In numele caror valori, cu ce mijloace am putea sa impiedicam separarea celor care nu mai doresc sa coabiteze? Sa fim corecti, sa fim realisti!", a intrebat retoric fostul administrator ONU in Kosovo. UE sustine independenta Kosovo fata de Serbia.

Pe de alta parte, ministrul sirb de Externe, Vuk Jeremic, prezent ieri la Bucuresti cu acelasi prilej, a dat de inteles ca nu exclude divizarea Kosovo, idee careia Belgradul i se impotrivise ferm pina nu de mult. Jeremic a declarat ca orice compromis este mai bun decit blocajul. Ministrul sirb a admis ca decizia in cazul Kosovo poate servi drept precedent pentru alte regiuni din zona Caucazului si ca, daca s-ar ajunge la o declarare unilaterala a independentei, aceasta s-ar face cu un pret urias pentru regiune si pentru alte parti ale lumii.

Romania stirnise, cu putin timp in urma, nemultumiri in cadrul UE dupa ce, potrivit unor surse diplomatice, oficialii de la Bucuresti exprimasera public o pozitie diferita de cea a Uniunii Europene asupra Kosovo. Ministrul Cioroianu a negat ca ar face opinie separata si a precizat ca a fost vorba doar despre o nuantare.

Ministrii de Externe straini invitati la reuniunea diplomatiei au subliniat si necesitatea continuarii implicarii Romaniei in Irak, sub egida noii misiuni ONU. "A venit momentul sa fie intoarsa pagina interventiei militare americane in Irak", a declarat Bernard Kouchner. Ministrul francez a adaugat ca „UE trebuie sa se implice pentru a pune in practica rezolutia ONU din 10 august, care va permite, fara a trimite soldati in Irak, sa lucram cu americanii care se afla acolo si cu guvernul irakian". Acelasi punct de vedere a fost sustinut si de seful diplomatiei britanice, David Miliband, in cadrul unei intilniri cu studentii si cu presa. La momentul interventiei americane in Irak, in 2003, Kouchner, sustinator al "dreptului la ingerinta", isi exprima regretul fata de desolidarizarea Frantei de SUA. „Daca am fi continuat sa fim de partea lor, am fi putut sa evitam razboiul", declara el, deplingind faptul ca francezii au devenit „americanofobi".