Turneele epuizante, drogurile si alcoolul sint principalele motive pentru care cintaretii de rock sint de trei ori mai predispusi la o moarte prematura fata de restul populatiei.

Cunoscute pentru stilul de viata dezordonat si plin de excese, celebritatile din industria muzicii pop-rock au mai putine sanse sa ajunga la batrinete in raport cu restul populatiei, arata un studiu al Centrului pentru Sanatate Publica de la Universitatea din Liverpool, localitatea de origine a legendarei formatii The Beatles. Cercetatorii britanici au urmarit destinele a 1.064 de artisti din Marea Britanie si din SUA pe o perioada cuprinsa intre anii 1956 si 2005. Concluzia a fost ca vedetele rock „sint de doua-trei ori mai predispuse fata de populatia generala la o moarte prematura", informeaza Reuters.

Elvis Presley, Jim Morrison (liderul The Doors), vrajitorul chitarei electrice Jimi Hendrix, vedeta trupei T.Rex, Marc Bolan, sau vocalistul de la Nirvana, Kurt Cobain, sint doar citeva exemple de vedete rock care nu au reusit sa mai apuce senectutea. Plecind de la astfel de cazuri, specialistii britanici au calculat ca mai mult de un sfert dintre decesele muzicienilor au fost cauzate de abuzul de droguri si alcool. „Studiul nostru indica faptul ca vedetele pop-rock risca intr-o proportie mult mai mare sa moara in urma consumului de alcool si de stupefiante", afirma profesorul Mark Bellis, coordonatorul cercetarii epidemiologice. In aceste conditii, specialistul britanic pune la indoiala eficienta campaniilor pro-sanatate si contra abuzului de substante interzise, sustinute de cintaretii pop-rock.

„In industria muzicala, stresul, schimbarile aduse de trecerea de la popularitate la anonimat, expunerea la medii in care alcoolul si drogurile pot fi obtinute foarte usor, toate acestea pot conduce la abuzul de substante sau la comportamente autodistructive", arata raportul britanic, citat de Reuters. Studiul mai sustine ca riscul cel mai mare de a face un infarct sau un atac cerebral este in primii cinci ani de la cistigarea faimei. Hendrix, vocalistul Bon Scott de la inceputurile AC/DC ori basistul Sid Vicious de la formatia punk Sex Pistols au murit cu totii in mai putin de cinci ani de la momentul in care au cucerit topurile muzicale.

Muzicienii britanici traiesc mai sanatos Cercetarea epidemiologica realizata la Universitatea din Liverpool arata ca artistii britanici se intorc la o viata echilibrata dupa 25 de ani de la primul succes, in vreme ce vedetele rock americane ramin si la batrinete la fel de vulnerabile fata de bolile cerebrale sau cardiace. Spre exemplu, Jerry Garcia de la Grateful Dead si Carl Wilson de la Beach Boys si-au gasit sfirsitul dupa 50 de ani, pe cind Rolling Stones ori The Police cinta fara probleme si dupa 50-60 de ani.

Aflati pe ce cheltuiesc banii starurile pop-rock la www.cotidianul.ro/select