Oamenii de afaceri din Sicilia se revolta contra mafiei locale si refuza sa mai plateasca taxa de protectie.Politia l-a arestat anul trecut pe nasul sicilianProvenzano, ceea ce a dat un impulsrevoltei locale Pina acum, fiecare om de afaceri din capitala Siciliei, Palermo, a platit mafiei taxa de protectie sau a fost pedepsit. In Italia este recunoscuta taxa neoficiala, „pizzo", iar statisticile demonstreaza ca aceasta reprezinta o pierdere enorma pentru economie. Seful clanului Bernardo Provenzano a fost arestat anul trecut, iar miscarile de protest de pe insula se pregateau de mult timp. Estimarile arata ca taxele acumulate de mafie se ridica anual la 14 miliarde de dolari pe an. In acest moment insa, cei mai curajosi dintre afaceristii din oras s-au hotarit sa riposteze si sa suporte consecintele refuzului. La o reuniune a filialei siciliene a federatiei patronilor, Confindustria, membrii au votat in unanimitate sa-i excluda pe cei care continua sa plateasca bani mafiei.

Participantii l-au sustinut pe Andrea Veccio, un bine cunoscut magnat al constructiilor, care a anuntat organizatia Cosa Nostra ca el nu are de gind sa mai plateasca. De cind a luat aceasta decizie indrazneata a primit patru amenintari cu moartea si doua dintre santierele sale au fost sabotate. El si familia sa sint acum protejati tot timpul de politie.

Vicepresedintele federatiei, Ettore Artioli, a salutat decizia colegilor sai si a declarat ca este vorba despre „un cancer" care distruge prea multe resurse si aduce mari pagube nu doar economiei, ci si societatii in general.

Potrivit BBC News, cercetatori ai Universitatii din Palermo spun ca mafia cere in jur de 80 dolari/luna de la vinzatorii de pe strada pina la 1.000 de dolari/luna de la restaurante si hoteluri. Firmele din domeniul constructiilor trebuie sa plateasca pina la 20.000 de dolari pentru fiecare contract. Efectul acestor „jafuri" este faptul ca investitorii din afara regiunii decid sa nu vina in Sicilia. Astfel ca in mari zone din sudul Italiei, orasele si comunitatile ramin sarace, in timp ce mafia si capii sai au profituri de miliarde de dolari.