La lucrarile reuniunii diplomatiei romåne din cea de-a doua zi au fost prezenti ministrii de externe din Franta, Serbia si Marea Britanie - Bernard Kouchner, Vuk Jeremic si David Miliband. Ministrul sårb a gasit un important sprijin la '
La lucrarile reuniunii diplomatiei romåne din cea de-a doua zi au fost prezenti ministrii de externe din Franta, Serbia si Marea Britanie - Bernard Kouchner, Vuk Jeremic si David Miliband. Ministrul sårb a gasit un important sprijin la 'prietenul Adrian>> si a subliniat ca discutiile de la Bucuresti cu Kouchner au aratat ca Serbia poate conta pe sprijinul Frantei pentru aspiratiile europene. Serbia are prieteni in interiorul NATO, i-a transmis, la råndul sau, Adrian prietenului Vuk. Jeremic nu a admis ca vlahii din Timoc vorbesc limba romåna, fiind de competenta lingvistilor sa se pronunte asupra limbii materne a acestora. Dupa mai multi ani, autoritatile de la Belgrad au recunoscut recent vlahii ca minoritate nationala. Un alt punct fierbinte a fost statutul provinciei Kosovo. Seful diplomatiei franceze a facut apel la Romånia sa se faca ascultata in aceasta problema si a semnalat necesitatea unei pozitii comune in cadrul UE.

Seful diplomatiei sarbe a fost intrebat daca ii considera pe „vlahii“ din Timoc drept romani. „Care e limba materna, asta trebuie sa ne spuna un lingvist“, a ras puns Jeremic, cu precizarea ca statutul Consiliului National al Romanilor (Vlahilor) din Serbia (CNSR) nu a specificat limba materna. Potrivit procedurilor, limba romana literara a fost declarata limba materna in memorandumul adoptat de conducerea CNSR, aspect pe care ministrul sarb l-a omis in explicatiile sale. El a sustinut ca in Serbia fiecare poate sa se declare ce vrea, principiu care a fost aplicat si la recensamantul din 2002, cand s-au inregistrat si vlahi, si romani. Guvernul de la Belgrad a refuzat sa recunoasca timp de mai multi ani CNRS-ul, cerand sa se renunte la limba romana. Jeremic si Cioroianu au mentionat importanta comisiei comune pentru minoritati, apreciind ca o reuniune cat mai curand a acestei comisii reprezinta o prioritate a guvernelor din cele doua state.

Capcana divizarii UE
„Europa nu va evita sa cada in capcana divizarii decat prin unitate“, a spus seful diplomatiei franceze referitor la Kosovo. Kouchner a subliniat ca pozitia europeana nu este neaparat cea a Rusiei, dar nici cea a Statelor Unite in dosarul Kosovo.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.