In urma cu mai bine de doi ani, la 22 aprilie 2005 relatiile dintre Romania si Ucraina pareau sa intre intr-o zodie fasta: intalnirea dintre presedintii Traian Basescu si Viktor Iuscenko de la Bucuresti promitea doar lucruri bune pentru viitor. Cu ac
In urma cu mai bine de doi ani, la 22 aprilie 2005 relatiile dintre Romania si Ucraina pareau sa intre intr-o zodie fasta: intalnirea dintre presedintii Traian Basescu si Viktor Iuscenko de la Bucuresti promitea doar lucruri bune pentru viitor. Cu aceasta ocazie s-a anuntat infiintarea unei comisii Basescu-Iuscenko care sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina - termenul limita pentru identificarea solutiilor fiind sfarsitul anului 2005, termen depasit de multa vreme. Basescu si Iuscenko si-au asumat, fiecare personal, responsabilitatea solutionarii diferendelor romano-ucrainene. Comisia a fost structurata pentru urmatoarele probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatilor din cele doua tari, canalul Bastroe si discutiile bilaterale privind delimitarea platoului continental. "Am venit sa intind mana presedintelui Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Pot sa confirm ca mana mea nu a ramas in aer", afirma Iuscenko la Bucuresti pe 22 aprilie 2005. Daca mana lui Iuscenko nu a ramas in aer, in schimb problemele bilaterale dintre Romania si Ucraina au ramas in aer.
Documentul strategiei pe 10 ani a politicii externe romanesti lansat cu surle si tobe la Adunarea anuala a diplomatilor romani la Bucuresti la inceputul saptamanii afirma in legatura cu Ucraina doar atat: "Relatiile cu Ucraina vor avea ca tinta echilibrarea si consolidarea raporturilor bilaterale de la nivelul cel mai inalt, pana la nivelul cooperarii locale, transfrontaliere, in spiritul bunei vecinatati, al mentinerii cursului democratic, predictibil si stabil al acestui stat si in contextul sustinerii aspiratiilor lui europene si euro-atlantice". Setul de probleme bilaterale ramase nerezolvate este indepartat dintr-un tuseu de pix: canalul Bastroe, minoritatea romana, Insula Serpilor, conflictul transnistrean.
Podul Basescu - Iuscenko a fost inchis
Podul dintre Romania si Ucraina peste raul Tisa a fost inchis pe durata nedeterminata pe 22 august 2007, la nici un an de cand a fost inaugurat pe 15 ianuarie in prezenta presedintilor Traian Basescu si Viktor Iuscenko (foto). "E greu de spus in acest moment cand se va redeschide traficul auto si pietonal pe podul Tisa spre Ucraina, dar, in mod cert, circulatia nu va fi reluata prea repede", declara primarul PSD al municipiului Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja. Primarul a precizat ca podul din lemn este serios afectat de o ciuperca care distruge structura si pilonii de lemn, iar, in urma unei furtuni recente, s-a constatat o deplasare fata de pozitia initiala. Din cele 11 poduri peste Tisa existente inainte de invazia Armatei Rosii care faceau legatura intre romanii de pe malurile acestui fluviu a putut fi repus in functiune dupa 1989 doar acesta - si doar dupa foarte multa vreme. Proiectul initial a fost lansat in 1997, dupa cum ne-a declarat Ion Blebea, primarul localitatii Sighetu Marmatiei in acea perioada, in prezent consilier local PNL. Din lipsa fondurilor necesare a fost pana la urma aleasa varianta construirii unui pod de lemn cu imbinari metalice. Initial au existat elemente pentru construirea unui pod metalic - insa materialele recuperate au fost taiate si vandute la fier vechi, mai afirma Ion Blebea. Acesta sustine ca podul a fost construit intentionat defectuos - barnele de lemn au fost acoperite de ciuperci si au putrezit dintr-un motiv foarte simplu: lemnul pur si simplu nu a fost tratat potrivit, fiind lasat sa mucegaiasca si sa se umple de ciuperci, la fel ca si relatiile dintre Romania si Ucraina.
Kievul se uita stramb la cetatenia romana
Autoritatile ucrainene s-au declarat in mai multe randuri nemultumite de faptul ca Romania acorda cetatenie romana etnicilor romani din Bucovina de nord, Maramuresul istoric sau Basarabia de sud - foste teritorii romanesti facute cadou Ucrainei de Moscova. Mai multi politicieni de la Kiev au apreciat ca statul roman acorda ilegal cetatenie zecilor, chiar sutelor de mii de solicitanti, informeaza agentia NewsIn.
Intr-un interviu acordat de ambasadorul roman din Ucraina, Traian Sebastian Hristea, acesta afirma ca problema cetateniei este noua in aceasta tara, iar anumiti "ganditori de la Kiev" sunt ingrijorati de cifrele astronomice de aplicanti care se vehiculeaza".
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ca Guvernul va modifica Legea cetateniei prin ordonanta de urgenta. Modificarea are rolul de a realiza "o procedura administrativa mai usoara", in sensul reducerii formalitatilor birocratice si al scurtarii perioadei de solutionare a cererilor in acest sens.
Potrivit ministrului, ordonanta urmeaza
sa fie adoptata astazi de Executivul Romaniei. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.