Democratii vor sa determine Guvernul Tariceanu sa refaca strategia energetica, care urmeaza sa fie discutata miercuri in sedinta de Guvern, considerand ca documentul este mai mult decat superficial in ceea ce priveste problemele de siguranta nationa
Democratii vor sa determine Guvernul Tariceanu sa refaca strategia energetica, care urmeaza sa fie discutata miercuri in sedinta de Guvern, considerand ca documentul este mai mult decat superficial in ceea ce priveste problemele de siguranta nationala. Senatorul Radu Berceanu, fost ministru al industriilor, a anuntat, ieri, ca PD va elabora un document, pe care il va trimite CSAT si Guvernului, in care va semnala problemele strategiei energetice si va propune solutii de rezolvare a acestora. Berceanu a evitat sa faca comentarii punctuale cu privire la recenta vanzare a Grupului Rompetrol, desi surse democrate anuntasera joi seara ca tranzactia facuta de Dinu Patriciu va reprezenta un punct central al discursului sau de ieri.

Senatorul democrat Radu Berceanu a precizat ca PD va inainta CSAT documentul referitor la problemele strategiei energetice, pentru ca acest organism poate dispune unele decizii in problematica sigurantei nationale care devin obligatorii, astfel incat strategia elaborata de Guvern, ce va fi discutata in sedinta de maine, sa poata fi modificata. In opinia lui Berceanu, strategia energetica a Roma niei, care ar trebui sa ofere solutii pentru rezolvarea problemelor energetice pentru o perioada 13 ani, cu o prelungire de pana la 25 de ani, nu schimba nimic din modul de abordare a acestui sector, in ultimii sapte ani. „Singura metoda de rezolvare a tuturor problemelor, prevazuta in strategie, este privatizarea. Romania a reusit in acesti ani sa ia niste decizii care a adus-o din situatia de tara bogata in resurse vitale - titei, gaze, carbune - in postura de stat care nu mai are nici o posibilitate de a gandi, construi sau influenta o politica in aceasta privinta. In contextul in care in lume se duc razboaie pentru resurse, noi am mers doar pe conceptul de privatizare, si nu o privatizare in adevaratul sens al cuvantului, care presupune trecerea unei societati din domeniul statului in proprietatea unor persoane private. Procesul n-a fost de privatizare, ci de cedare a resurselor catre alte state, pentru ca Romania si-a vandut principalele resurse catre societati de stat din alte tari“, a spus Berceanu. El a precizat ca strategia prevede vanzare, pana la sfarsitul anului 2008, a celor trei complexuri energetice, a hidrocentralelor mici si medii, dar si a companiei Romgaz, care exploateaza resursele nationale de gaze.

Berceanu: Petrom valora 7-8 miliarde de euro
Senatorul democrat a afirmat, ironic, ca Romania „a reusit sa scape de probleme“ in ceea ce priveste petrolul, dupa privatizarea Petrom si recenta vanzare a Rompetrol, lasandu-le in grija statului austriac si al celui kazah. „Avem exemplul recent al unei singure rafinarii romanesti (Petromidia, n.n.) care s-a vandut cu circa 2 miliarde de euro. Petrom, care detinea doua rafinarii de aproximativ aceeasi marime si multe alte active, a fost vanduta teoretic cu 600 si ceva de milioane de euro, iar practic, societatea n-a fost vanduta, ci cedata statului austriac, banii incasati efectiv nefiind macar la jumatate din suma respectiva. Restul sunt angajamente de investitii pe care nimeni nu le-a verificat daca sunt respectate. Cu aceasta ocazie 'fericita>> s-au cedat si toate resursele de titei pe care le exploata Petrom catre investitorul austriac, care e de stat“, a spus Berceanu. El a adaugat ca daca Petrom s-ar fi vandut acum, la cele circa 4 miliarde de euro pe care le-ar fi incasat statul pe cele doua rafinarii s-ar fi adaugat o valoare cel putin similara pentru dreptul de exploatare a resurselor. „Constatam ca am reusit sa dam Petrom cu 300 milioane de euro, in loc de 7-9 miliarde de euro“, a spus Radu Berceanu. El a reamintit ca a refuzat sa vanda Petrom in anul 2000, cand era ministru al industriilor, tocmai pentru ca ofertele primite de la potentialii investitori i s-au parut ridicole in privinta pretului. „Am spus atunci, cand contextul energetic mondial era altul si cand pretul barilului de petrol era mult mai mic decat astazi, ca Petrom valoreaza cel putin doua miliarde de euro. La acel moment, privatizarea Petrom nu presupunea concesionarea 'la pachet>> a resurselor - titei si gaze -, aceasta tema urma sa faca subiectul unor alte negocieri cu investitorii“, a mai spus Berceanu. El a criticat, totodata, metoda elaborarii legilor speciale de privatizare, care exonereaza orice Guvern de raspundere in cazul vanzarii unor societati strategice, intrucat acele legi sunt votate in Parlament, iar parlamentarii, conform Constitutiei, nu pot fi facuti responsabili. Nu in ultimul rand, senatorul PD a remarcat ca statul roman a cedat intreaga raspundere a deciziilor in mana investitorilor straini, desi detine participatii importante in cadrul societatilor vandute.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.