Scriitorul englez a fost suspectat de comunism de catre serviciile secrete britanice.

Autorul romanelor "Ferma animalelor" si "1984" este prezentat intr-un raport MI5, publicat de Arhivele Nationale de la Kew, ca un militant al principiilor comuniste, conform informatiilor publicate in "The Guardian". Hainele ciudate si stilul de viata boem au fost motive in plus pentru ca serviciile secrete britanice sa ii urmareasca fiecare miscare.

Prima institutie secreta a fost cea externa, MI6, care l-a luat in colimator in 1929, la Paris. Pe vremea aceea, Orwell era un necunoscut, locuia intr-o mansarda si lucra ca spalator de vase intr-un restaurant, in timp ce facea cercetari pentru cartea "In mizerie la Paris si Londra". Unul dintre informatorii care il spionau consemna ca scriitorul, pe numele sau adevarat Eric Arthur Blair, oferea relatari de la Paris unui ziar din Londra, conform BBC.

Documentele, care includ detalii despre urmarirea scriitorului britanic intre 1920 si 1960, arata greselile pe care serviciile le faceau, judecind doar dupa aparente. Ewing, un sergent din serviciile speciale, nota intr-un raport din 1942 ca Orwell incerca sa recruteze indieni care sa lucreze pentru reteaua BBC din India. "Omul acesta promoveaza principiile comuniste. Se imbraca intr-o maniera boema atit acasa, cit si la serviciu", citeaza "The Guardian". In schimb, MI5 nu a luat nici o masura si a inchis dosarul. "A fost un mic anarhist al vremurilor sale, dar nimic mai mult. E prea departe de viziunile comunismului extremist", consemneaza o nota a serviciilor MI5 din 1942. In plus, ultimele sale opere, si cele mai valoroase, „Ferma Animalelor" si „1984", au spulberat autoritatilor suspiciunile legate de simpatiile comuniste ale scriitorului.