Asfalt rascolit, trafic blocat, gunoaie pe strada: vinovatul este intotdeauna unul singur: celalalt.

Cnezatele au tradat, iar boierii isi fac de cap. Domnul pamintului vrea sa duca razboi de cucerire si sa stringa tot birul intr-o singura hazna. Dar, pazea!, uneltitorii nu vor in ruptul capului sa se lase maziliti. Asta este, pe scurt, povestea administratiei bucurestene.

Un razboi in toata regula pentru teritorii in care ostile de basbuzuci incearca sa dea asaltul decisiv la tunurile inamicului. In toata aceasta gilceava bizantina, explicatiile se dau in maniera muschetareasca: „Eu, unul, am cistigat pentru toti. Voi toti ar trebui sa luptati pentru unul!", spune fostul voievod, care cum a cistigat, cum a plecat.

Disputa este destul de simpla. Primarul general si partidul lui spun ca ar trebui sa aiba intregul tort. Primarii de sector si partidele lor vor ca fiecare felie sa ramina la ei. Cum o fi mai bine? Birocratic vorbind, nu conteaza. Unii vor vorbi despre coordonare, altii despre descentralizare, dupa cum le e interesul. Concret insa, fiecare parte ar trebui sa-si demonstreze competenta si, implicit, punctul de vedere pe teren. Sa-si faca bine treaba de acum daca vor sa convinga ca ar putea sa faca si mai mult. Insa nimeni nu pare sa se ocupe de astfel de „amanunte". Asfaltul e rascolit, traficul - intepenit, gunoaiele se mai varsa pe strada. Pentru toate acestea, vinovatul este intotdeauna unul singur: celalalt.

Iar cistigatorul trebuie sa fie tot unul singur: „Al nostru". Contribuabilul este miza secundara, insa clientul politic este motivul pentru care ne aflam, cu totii, la posturi. Pentru el anulam ordine, dam legi, alegem cele mai bune principii ale managementului si administratiei. El stie chiar si ce trebuie sa cumparam. Chiar si atunci cind deciziile sint utile comunitatii, pare sa fie o pura intimplare. De fapt, perceptia populara a ajuns ca asta ar fi suprema dovada de abilitate a unui edil: sa fure eficient.

Bilantul acestei relatii de afaceri este, in general, bun. Birul si spertul se aduna in fiecare zi. Doar o data la citiva ani mai striga gloata infuriata ceva despre capul lui Motoc. Iar motoci se gasesc pe toate drumurile.