PUNCTUL PE EI
Ultima etapa a campionatului a lasat in urma doua mari scandaluri. Unul este legat de prestatiile cotonoage ale fluierasilor lui Costica Valcea. Celalalt a baltit in groapa dinamovistilor, acolo unde cantarile Shakirei par a fi eco
PUNCTUL PE EI
Ultima etapa a campionatului a lasat in urma doua mari scandaluri. Unul este legat de prestatiile cotonoage ale fluierasilor lui Costica Valcea. Celalalt a baltit in groapa dinamovistilor, acolo unde cantarile Shakirei par a fi ecoul nostalgic al amatorismului din Cantarea Romaniei. Momentul declansarii acestor jenante puneri in scena ale fotbalului pare a fi fost ales cu buna intentie. Nu carecumva sa se plictiseasca microbistul de preocupare domestica in pauza competitionala creata de meciul nationalei cu Belarusul, pauza prelungita apoi de amicalul cu Germania.

Executiile lui Serea si ale lui Coltescu pareau sa fie scurte si la gat. Asa, sa nu se chinuiasca prea mult victimele. Inca de luni au aparut informatii conform carora Serea va fi exclus din arbitraj, in timp ce Coltescu se va alege cu retrogradarea si scoaterea de pe lista FIFA.  Marti, toata ziua, zvonurile s-au intremat pana spre cota certitudinii. Spre seara insa, dupa consumarea dezbaterilor prelungite din Comisia Centrala a Arbitrilor, prin fisurile regulamentarei confidentialitati au aparut alte informatii. Se spunea ca Serea se va alege doar cu patru sau sase etape de suspendare, iar Coltescu va ramane intepenit pe lista FIFA. Am ridicat cateva antene prin care am receptionat adevarul. Era vorba doar despre sugestii ale comisiei si nicidecum de hotarari definitive. Deciziile urmau sa fie luate miercuri (ieri - n.r.) la pranz.

Scriu inaintea pronuntarii sentintei. Asadar, nu stiu cu certitudine care va fi aceasta. Sper insa in severitatea sanctiunilor despre care se vorbea la inceputul saptamanii si am sa explic de ce. Balansul larg al exigentei cu care sunt privite erorile de arbitraj nu este intamplator. El este generat de confruntarea adanca si mocnita dintre doua grupari. Mircea Sandu si Ionut Lupescu vor sa desteleneasca arbitrajul. Dimpotriva, Mitica Dragomir se asaza in fruntea presedintilor influenti si doreste, asa dupa cum, de altfel, a si declarat public, sa se actioneze cu duhul blandetii.

Atitudinea corleonistilor are motivatie usor de descifrat. Un arbitru pe jumatate iertat devine vulnerabil. Va ramane in veci indatorat fata de protectorii sai si va trebui sa raspunda obedient comenzilor acestora, chiar daca solicitarile vizeaza prestatia penala. Mai trebuie spus ca arbitrii nu sunt aparati in numele ingaduintei omenesti. Protejarea lor de taisul regulamentelor nu reprezinta un scop in sine. Se stie insa ca un fluieras folosit o data poate fi folosit si a doua oara, si a treia oara, si in continuare. Pe de alta parte, sanctionarea unui arbitru care actioneaza la comanda denota, de fapt, slabiciunea sforarului care-l manevreaza. Un grangure care nu reuseste sa-si salveze de la esafod ucigasul platit nu va mai avea vocea ascultata in lumea faptuitorilor. Isi pierde credibilitatea in cartier.
Miza devine, asadar, extrem de importanta. Ca si meciul dintre cele doua tabere definite mai sus, meci al carui rezultat poate genera in viitor confruntari si mai interesante.

Rezolvarea situatiei de criza de la Dinamo pare mult mai simplu de rezolvat, daca citesti cele doua cotidiane de sport aparute ieri. GSP titreaza scurt: Andone 90%. ProSport zice: 100% Walter Zenga. Edificator, nu? Asteptam provincia!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.