Anul acesta, Ramadanul, perioada postului pentru musulmani, incepe pe 13 septembrie si se incheie la 12 octombrie, conform calendarului lunar islamic. Ramadan este cea de-a noua luna a calendarului islamic si este considerata cea mai spirituala si ma
Anul acesta, Ramadanul, perioada postului pentru musulmani, incepe pe 13 septembrie si se incheie la 12 octombrie, conform calendarului lunar islamic. Ramadan este cea de-a noua luna a calendarului islamic si este considerata cea mai spirituala si mai sfinta a anului. Aceasta este luna in care profetului Mohamed i-a fost revelat Coranul, iar cea mai sfinta noapte a lunii este cea numita Laylat al-Qadr, Noaptea Decretului sau a Sortii. Musulmanii cred ca in aceasta noapte Allah i-a transmis primele versete din Coran profetului Mohamed prin intermediul arhanghelului Gabriel. Profetul era, in momentul primei revelatii, in virsta de 40 de ani. Credinciosii musulmani considera ca Laylat al-Qadr este noaptea in care le este decisa soarta pentru urmatorul an si de aceea o petrec in rugaciune, cerind de la Allah mila si ajutor.

Pe toata durata lunii Ramadan, musulmanii trebuie sa tina post de la rasaritul pina la apusul soarelui. Postul presupune abtinerea de la mancare si bautura, dar si de la fumat si sex. Musulmanii nu au voie nici sa bea apa in timpul zilei sau sa inghita medicamente. Pentru cei bolnavi, femei gravide sau musulmani aflati in calatorie, numarul de zile de post poate fi mutat ulterior trecerii lunii Ramadan. La apusul soarelui, momentul in care musulmanii au dreptul sa intrerupa postul, are loc masa numita Iftar, la care se string de obicei intreaga familie si prietenii. In Evul Mediu, momentul Iftarului era marcat in cetatile sau orasele arabe prin lovituri de tun.

Ramadanul se incheie cu o sarbatoare care dureaza trei zile, Eid al-Fitr, moment pentru banchete copioase in comunitatile musulmane.



Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.