Atacantul Fiorentinei a ajuns la nationala dupa ce a marcat impotriva detinatoarei Supercupei Europei si a primit nota 10, acordata foarte rar unui jucator de fotbal.

Ajuns ultimul in cantonamentul de la Mogosoaia, cu avionul pus la dispozitie de FRF, Adrian Mutu nu se lasa asteptat din punct de vedere fotbalistic. Virful Fiorentinei a facut furori, luni seara, in partida contra Milanului, incheiata la egalitate (1-1), liderul nationalei marcind golul egalizator printr-o lovitura de cap din interiorul careului. Punctul inscris de Mutu a dat profunzime unei evolutii excelente, motiv pentru care site-ul fiorentinanews.com i-a acordat romanului nota 10. „S-a miscat foarte bine, a coborit si la mijlocul terenului, a marcat golul egalizator si a adus bucuria fotbalului pe San Siro. Daca mai exista vreun dubiu, fenomenul Fiorentinei este Mutu: «Cel care lumineaza intens»", a notat site-ul din Fiorentina. Titulatura de „fenomen" a prins bine in presa italiana, care a excelat in superlative la adresa romanului. „Mutu este liderul Fiorentinei si acest lucru se vede nu numai in joc, ci si atunci cind tipa pe teren la colegii sai. Impotriva Milanului a marcat cu o lovitura de cap, care nu este specialitatea sa. A fost peste tot ca un adevarat lider, dar a fost si ghinionist, atunci cind a ratat o mare ocazie ce putea sa aduca explozia pe San Siro", scrie site-ul fiorentina.it, iar calciotoscano.it a mers chiar mai departe: „Fenomenul. A marcat un gol cu capul si a mai ratat o ocazie uriasa. De neinvins". Acelasi ton l-a adoptat si cotidianul „Il Giornale". „De unul singur a tinut piept Milanului si a reusit sa scoata o remiza. Din duelul sau cu Gattuso au iesit scintei", afirma publicatia italiana, sustinuta si de Datasport: „A pus permanent in dificultate defensiva Milanului prin driblingurile sale. Golul marcat ii apartine in totalitate".

Site-ul goal.com a avut aprecieri ponderate la adresa lui Mutu, caruia i-a acordat nota 6,5. „Mutu este inima Fiorentinei. Daca in prima repriza nu a iesit la rampa, in partea a doua si-a aratat intreaga valoare. A jucat fara teama in fata lui Gattuso si a cistigat. Golul a fost un premiu just pentru prestatia sa din teren", conchide goal.com. Mai entuziasmat a fost antrenorul Cesare Prandelli. „Mutu este un jucator de clasa, cu o mare personalitate. Sint fericit sa-l am in echipa si cred ca poate repeta prestatia din sezonul trecut. Sint convins ca poate mai mult, chiar sa devina golgheter in Serie A", prevede antrenorul italian.

Fara Mutu, nationala Romaniei a avut programat luni seara primul antrenament, la care au fost menajati jucatorii ce au evoluat duminica. Ceilalti au ramas pe teren 120 de minute, timp in care au efectuat alergari sustinute, exercitii de streching, un joc 5 la 2 si o miuta pe teren redus. La antrenamentul nationalei a participat activ si directorul general al FRF, Ionut Lupescu. In perspectiva partidei impotriva Belarusului, programata simbata, la Minsk, se poate spune ca selectionerul Victor Piturca a primit si vesti bune. Antrenorul german al bielorusilor, Bernd Stange, nu va putea conta pe fundasul Serghei Omelianciuk si pe atacantul Dmitri Mozolevski, ambii accidentati. Primul are totusi sanse sa joace contra Romaniei, medicii depunind eforturi sustinute pentru recuperarea jucatorului pina simbata.

Mutu a facut sa amuteasca San Siro Jucatorul Fiorentinei a marcat in minutul 56 golul prin care a egalat-o pe detinatoarea Ligii Campionilor si a Supercupei Europeo in etapa a doua din campionatul Italiei.