Firmele romanesti trebuie sa investeasca trei miliarde de euro pentru a se conforma normelor europene privind protectia mediului.

Cinci societati nu au depus nici macar documentatia pentru solicitarea autorizatiei integrate de mediu: CEROLA SA si AXM PROD 93 SRL Craiova, ICPM SA Baia Mare, CEREALPROD SA Galati si CASIROM SA Turda. „In cazul in care ele vor continua sa functioneze dupa 30 octombrie, Romania intra in procedura de infringement. Consecinta consta in amenzi usturatoare ce vor fi platite din bugetul public", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Totodata, toate cele aproximativ 650 de companii care au depus documentatia trebuie sa investeasca trei miliarde de euro pentru a respecta normele europene de mediu. „In industrie exista instalatii puse in functiune inca din 1900 in industria ceramica, din 1920 functioneaza cele de mare ardere, din 1937, in industria sticlei, iar cele din industria chimica, din anii ’60", a explicat Attila Korodi.

Pentru un sfert dintre acestea, Romania a reusit sa negocieze perioade de tranzitie. Potrivit ministrului, daca investitiile s-ar fi facut brusc, preturile produselor s-ar fi majorat brusc si cu un procent destul de mare, crestere care nu ar fi putut fi suportata de populatie.