Insotit de o numeroasa delegatie de partid de la Cotroceni si din Primaria Capitalei, careia s-au adaugat suficienti ziaristi care sa imortalizeze momentul, presedintele tarii si primarul general au taiat luni panglica Centrului de recuperare neurops
Insotit de o numeroasa delegatie de partid de la Cotroceni si din Primaria Capitalei, careia s-au adaugat suficienti ziaristi care sa imortalizeze momentul, presedintele tarii si primarul general au taiat luni panglica Centrului de recuperare neuropsihomotorie Panduri. Cladirea este finalizata doar pe dinafara, din interior lipsind dotarile medicale necesare si chiar personalul medical. Curtea mai necesita lucrari de amenajare in urma celor de constructie. De asemenea, centrala Spitalului nu este inca functionala, canalizarea si bransarea la reteaua de gaz nefiind realizate in totalitate. Ceea ce inseamna ca bucataria nu poate fi folosita, la fel si grupurile sanitare, inclusiv din lipsa apei calde menajere.
Dupa toate probabilitatile, Centrul de recuperare ar urma sa primeasca primii pacienti, incepand cu 1 octombrie anul curent. Si-atunci, se pune intrebarea, de ce era imperios necesara o inaugurare cu o luna de zile mai devreme? Singura explicatie plauzibila ar consta in dorinta celor doi politicieni de a-si imbunatati imaginea in ochii electoratului. In special cel de-al doilea, adica Adriean Videanu, care scade vertiginos in sondaje, in ultima vreme. Pe de alta parte, prezenta primarului general sub aripa protectoare a presedintelui poate face electoratul sa creada ca Basescu ii acorda sprijinul sau neconditionat in tot ceea ce intreprinde. Si ca este de acord cu deciziile controversate ale acestuia. Marea realizare cu care cei doi incearca sa se impauneze a inceput in anul 1990 si abia dupa mai bine de 17 ani se apropie de final. Acesta este singurul spital construit in Romania postrevolutionara, o mare parte a finantarii proiectului fiind asigurata de cetateni si asociatii din Germania.
Noul edificiu urmeaza a fi cel mai mare centru de recuperare neuropsihomotorie din Europa de Est, avand o capacitatate de 200 de paturi si putand trata inca pe atat, in ambulatoriu. A fost construit pe un teren apartinand RATB, in suprafata de 20.000 mp, unde functiona un depou de tramvaie. Incepand cu 1993, Guvernul Romaniei, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Handicapati, a preluat finantarea proiectului, dar nu s-a prea omorat in acest sens. O suma importanta din totalul investitiei - care se ridica la 11,5 milioane de euro - provin din partea urmatoarelor organizatii germane: Rumanienhilfe Hamburg (Der Spiegel), Evangelische Regional Verband Frankfurt (Asociatia bisericilor Evanghelice din Frankfurt), Lions Club, Rotary Club, Evangelische Dankes Gemeinde (Parohia Evanghelica Frankfurt), Frankfurter Rundschau, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Tagespiegel. Ar mai fi de spus ca Asociatia Ajutor pentru Batrani, Copii si Familie (fosta Asociatie pentru Ajutorarea Caminelor de Copii) si finantatorul Karl-Heinz Pelikan au fost cei ce s-au straduit inca de la inceput ca acest program sa ajunga, intr-un tarziu, la final. Din motive care noua ne scapa, respectiva asociatie nu se afla inscrisa in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, asa ca, deocamdata, nu putem prezenta informatii despre ea. (Dan COSTE)
Sustinere politica
Daca fondurile cheltuite pentru ridicarea edificiului s-au ridicat la 11,5 milioane de euro - cinci milioane de marci provenind din partea asociatiei -, cu tot cu investitiile in aparatura si alte dotari specifice urmeaza sa se ajunga la suma de aproximativ 30 de milioane de euro. Bani care, de asta data, vor fi suportati de la buget. Iar daca nu vor fi alocati de urgenta, inseamna ca spitalul de recuperare nu va functiona la data stabilita, adica la 1 octombrie 2007. Iar in acel moment, de inaugurarea bine pregatita si sustinuta de presa va ramane doar o amintire cu iz politic. In discursul sau de inaugurare, care de fapt n-a fost altceva decat un simulacru, Traian Basescu a spus, printre altele: "Au fost momente dificile, dar suntem azi aici si ma bucur ca s-a realizat un parteneriat public-privat care nu inseamna spatiu de birouri, ci o investitie destinata celor pe care vrem sa-i readucem in societate". Cu alte cuvinte, vedeti ca primarul Videanu face si spitale, nu numai blocuri pentru firme. De parca acest centru ar fi fost realizat de omul PD in exclusivitate. Motiv pentru care ar trebui proslavit. (D.C.)
Grija fata de om
Intr-un mod asemanator s-a dat in stamba si edilul-sef al Bucurestiului, in discursul sau mobilizator, care nu putea sa lipseasca. "Nu e singurul obiectiv finalizat de Primaria Capitalei, dar e semnificativ pentru ca e vorba despre viata unor oameni", a spus Adriean Videanu, acreditand ideea ca lui chiar ii pasa de cetateni si nu doar de afacerile personale. La ora descinderii reporterilor nostri in incinta Centrului de recuperare Panduri, vreo trei muncitori isi omorau timpul in fata uneia dintre intrari. Unul dintre ei statea pe niste conducte de canalizare, care nu fusesera inca montate. Si, cu toate acestea, unitatea spitaliceasca a fost inaugurata cu mare fast. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.