Dupa ce au atacat calculatoarele guvernului german, spionii cibernetici chinezi au patruns si in calculatoarele celei mai puternice armate din lume.Armata chineza si-a format hackeri profesionistipentru a ataca retelele marilor puteri Armata chineza a intrat in mod ilegal, printr-un atac specific hackerilor, in reteaua de calculatoare a departamentului american al Apararii, in luna iunie, relateaza oficiali ai Statelor Unite citati de „Financial Times". Oficialii au declarat ca investigatia interna din cadrul Pentagonului a indicat ca sursa a atacului Armata de Eliberare Populara (AEP) de la Beijing. Pentagonul a recunoscut ca a fost nevoit sa inchida o parte a sistemului sau de calculatoare care deservea biroul lui Robert Gates, secretarul Apararii. Berlinul indicase, de asemenea, in urma cu putin timp, ca retelele de calculatoare ale guvernului au fost atacate cel mai probabil de catre spioni chinezi. Cancelarul german Angela Merkel a abordat problema in cadrul intilnirii sale de la Beijing cu premierul chinez Wen Jiabao. Ministerul de Externe chinez a dat ulterior publicitatii un comunicat ce preciza faptul ca guvernul se opune si interzice „orice acte criminale care submineaza sistemele computerizate, inclusiv actiunea de hacking". Presedintele SUA, George W. Bush, se va intilni, la rindul sau, cu presedintele chinez Hu Jintao joi, in Australia, inaintea summitului Apec.

AEP intra in mod obisnuit in retelele militare americane, noteaza FT, dar se presupune ca si Pentagonul „scaneaza" retelele chinezesti. Oficialii SUA sustin insa ca patrunderea in retele din luna iunie a demonstrat faptul ca armata chineza poate sa intrerupa sistemele militare in momente critice. „AEP a demonstrat ca are capacitatea de a ne scoate din functiune sistemul… si abilitatea ca, intr-o situatie de conflict, sa reintre in sistem si sa-l intrerupa in larga masura", a declarat un fost oficial citat de aceeasi publicatie.

Pentagonul si-a intrerupt reteaua pentru mai mult de o saptamina, in timp ce atacurile continuau. „Acestea sint semnale de alarma multiple ce ne determina sa abordam un nivel de vigilenta mai agresiv", afirma, la momentul atacurilor informatice, Richard Lawless, principalul oficial al Pentagonului pentru regiunea Asia. Pentagonul inca investigheaza cantitatea de date ce a fost preluata in timpul atacului, dar se pare ca este vorba, in principal, de date „nesecrete".