Starurile rock prezinta de doua ori si jumatate mai multe riscuri de a muri in primii cinci ani de glorie fata de un american sau un european obisnuit, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in Journal of Epidemiology an
Starurile rock prezinta de doua ori si jumatate mai multe riscuri de a muri in primii cinci ani de glorie fata de un american sau un european obisnuit, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in Journal of Epidemiology and Community Health.
Echipa de cercetatori de la Universitatea John Moores din Liverpool a selectionat 1064 de muzicieni pe baza unui top al celor mai bune 1000 de albume, din diferite stiluri muzicale, precum rock, pop, rap, R&B si electronic, realizat de specialisti in 2000.
In total, o suta de staruri, printre care foarte celebrii Jimi Hendrix, Jim Morrison, Keith Moon, Brian Jones, Janis Joplin si Kurt Cobain, au murit in perioada 1956 - 2005, rata de mortalitate fiind de 7,3% pentru femei si 9,6% pentru barbati.
In cei 25 de ani care se scurg de la debutul glorios, riscul de moarte prematura este de 70%, mult mai ridicat pentru staruri decat pentru oamenii obisnuiti. Mai mult, in primii cinci ani de glorie, starurile prezinta cu 240% mai multe riscuri de a muri prematur fata de oamenii obisnuiti.
Pentru vedetele care au cunoscut gloria in anii '60 - '70, rata de mortalitate in primii cinci ani de succes a fost chiar de trei ori si jumatate mai mare decat cea inregistrata in randul populatiei obisnuite (350%).
Reprezentantii rock-ului european stau, totusi, mai bine decat cei ai rock-ului american, avand o rata de mortalitate de doua ori mai mica, potrivit studiului coordonat de Mark Bellis si John Ashton de la Departamentul de sanatate publica din cadrul Universitatii din Liverpool.
La nivel general, drogurile si alcoolul sunt factorii responsabili pentru peste 25% dintre decese.
Statistica vine, deci, sa confirme un fenomen cunoscut, au remarcat cercetatorii. Acestia au adaugat ca responsabilii din domeniul sanatatii publice ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a angaja un muzician celebru intr-o campanie de atragere a atentiei asupra unui subiect sensibil.
"Atunci cand comportamentul unui star din industria muzicii este asociat cu abuzul de substante cu grad inalt de risc este putin probabil ca mesajul din domeniul sanatatii publice promovat de acesta sa fie considerat credibil de catre tineri", indica acest studiu.
Au murit pe culmile succesului
Regele Elvis Presley a murit la doar 42 de ani, din cauza unei supradoze de substante.
Jim Morrison - solistul de la The Doors a murit in anul 1971 la varsta de 27 de ani, in urma unui infarct.
Solistul Nirvana, Kurt Cobain, care se lupta cu dependenta sa de droguri in ultimii sai ani de viata, s-a sinucis la doar 27 de ani.
Rapperul Tupac Shakur a fost ucis in Las Vegas, fiind impuscat de patru ori. Avea 25 de ani.
Exista totusi si exceptii fericite, si artisti care nu au avut morti atat de tragice si care isi "savureaza" batranetea.
Este cazul lui John Lee Hooker care a murit in 2001, la varsta de 83 de ani. A cantat pana a murit.
Charles "Chuck" Berry - nascut in 1926, unul dintre pionierii "rock and roll", este inca in putere la 81 de ani.
Richard Penniman - Better, cunoscut cu numele de scena Little Richard, starul anilor '40, are acum 75 de ani. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.