Avansul PIB este, dupa primele sase luni ale anului, cu aproape doua procente sub cresterea din perioada similara a anului trecut.

Economia Romaniei continua sa se dezvolte, insa o face mai lent decit anul trecut si sub estimarile pe
Avansul PIB este, dupa primele sase luni ale anului, cu aproape doua procente sub cresterea din perioada similara a anului trecut.

Economia Romaniei continua sa se dezvolte, insa o face mai lent decit anul trecut si sub estimarile pentru finalul anului. Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a majorat dupa primele sase luni ale anului cu 5,8% in termeni reali, fata de 7,4% in perioada similara a anului trecut, anunta un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Valoarea PIB in preturi curente a atins astfel 155,24 miliarde de lei. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru finele anului o crestere economica de 6,5%, cu 0,7% peste performantele obtinute in primul semestru al anului.

Pe de alta parte, investitiile in economia nationala s-au majorat in primul semestru cu 17,8% fata de perioada similara a anului trecut, ajungind la 20,43 miliarde de lei. Lucrarile de constructii noi au crescut in ianuarie-iunie 2007 cu 31,1%, la o valoare de 10,27 miliarde de lei, iar achizitiile de utilaje si mijloace de transport au urcat cu 2,9%, la 8,9 miliarde de lei, mai spune comunicatul INS.

Ponderea in totalul investitiilor in lucrari de constructii noi a avansat de la 44,4%, in primele sase luni din 2006, la 50,3%, in aceeasi perioada din acest an, in timp ce utilajele si-au diminuat cota, de la 50,9 la 43,7%. Ramurile preponderente in care s-au realizat investitii au fost constructiile, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, energie electrica si termica, gaze si apa, transport, depozitare si comunicatii, precum si industria alimentara si a bauturilor, se mentioneaza in comunicat.

Resursele de energie primara si cele de energie electrica au scazut in primele sapte luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului 2006, cu 4,2%, respectiv cu 2,6%, informeaza comunicatul. Principalele resurse de energie primara (carbune, titei, gaze naturale, energie electrica, produse petroliere de import) au totalizat, in primele sapte luni ale acestui an, 23,5 milioane de tone, echivalent in petrol (tep), in scadere cu 1,039 milioane tep, respectiv cu 4,2% fata de perioada similara a anului trecut. Productia interna a insumat 13,8 milioane tep si a avut o scadere de 2,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 9,6 milioane tep, in scadere cu 6,3%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.