Mai multe asociatii de magistrati si organizatii cunoscute de media au criticat lipsa de transparenta a Consiliului Superior al Magistraturii.

Aproximativ 20 de asociatii au adresat ieri un apel public la transparenta pe care il supun dezbaterii plenului CSM. Organizatiile semnatare sustin ca punctele de pe ordinea de zi a sedintelor consiliului sint facute publice doar prin trimiterea la anumite documentatii, adrese ori sesizari, al caror continut nu este cunoscut. Semnatarii apelului au si o lista de propuneri pentru transparenta CSM si a activitatii grupurilor sale de lucru: respectarea termenului de trei zile pentru publicarea pe site a proiectului ordinii de zi a plenului si a sectiilor, publicarea proceselor-verbale de sedinta sau comunicarea din oficiu a stenogramelor sedintelor.

Biroul de presa al CSM a comunicat ca apelul a fost deja transmis Directiei Legislatie a Consiliului, pentru ca ulterior plenul sa ia o decizie. Printre organizatiile care sustin apelul sint Asociatia „Societatea pentru Justitie", Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Pro Democratia, Grupul pentru Dialog Social, Agentia de Monitorizare a Presei, Societatea Academica Romana sau Transparency International.