Vacarii vor picheta, incepand cu 1 octombrie, Ministerul Agricul-turii, dar si prefecturile din 27 de judete, deoarece Guvernul nu a luat masurile solicitate pentru a rezolva criza din agricultu-ra cauzata de seceta, sustin sindicalistii din domeniu. Acestia sunt hotarati sa vina cu vacile de lant si sa se posteze in centrul Capitalei, unde se afla sediul Ministerului Agriculturii, dar si hotelul Intercontinental. Daca ministrul Decebal Traian Remes nu-i va chema la discutii, fermierii ameninta ca vor varsa mai multe cisterne pline cu lapte direct in curtea Ministerului Agriculturii.

Sindicalistii din agricultura ameninta ca vor sta cu vacile in centrul Capitalei zece zile. Ei spun ca acesta va fi doar primul pas al protestului, daca Guvernul nu va achita in totalitate prima de calitate a laptelui, restanta de patru luni. „Desi Ministerul Agriculturii a promis subventii si ajutoare pentru cresterea animalelor, acestea au ramas doar la stadiul de promisiune“, sustine Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania. Conform acestuia, prima de 30 de bani pe litrul de lapte de calitate euro peana nu se acorda decat pentru 15% din productia de lapte din Romania. „Doar acest procent din productia din tara indeplineste conditiile de calitate europeana. Grosul celor care produc lapte nu se incadreaza in aceste conditii, pentru ca aparatura necesara presupune investitii foarte serioase, sute de mii de euro, investitie care se recupereaza in 15 ani“, a declarat Costel Caras. Chiar si in aceste conditii, cei 15% dintre producatorii care fabrica lapte potrivit normelor europene au primit subventii doar pentru primul trimestru al anului. Dupa estimarile presedintelui Sindicatului Crescatorilor de Taurine, daca in 1989 existau 3,5 milioane de exploatatii de taurine, in prezent au mai ramas 1,2 milioane. In doi ani, mai multi fermieri vor da faliment, numarul exploatatiilor reducandu-se la jumatate, sustine Caras.

Vacarii vor sa verse cisterne cu lapte in curtea lui Remes
Sindicalistii promit ca vor varsa mai multe cisterne cu lapte in fata ministerului, dar si a prefecturilor, „cu riscul de a lua amenzi usturatoare“, intre 15 si 20 octombrie.