Ministrul liberal al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, este speriat de intrarea pe piata romaneasca a unor giganti economici straini.

Seful diplomatiei de la Bucuresti a declarat luni, dupa reuniunea anuala a corpului diplomatic si consular, ca economia Romaniei nu este pregatita pentru prezenta unor colosi economici straini. In opinia lui Cioroianu, acesti colosi economici servesc adesea interese geopolitice, de aceea fiind nevoie de noi instrumente de aparare impotriva unor actori externi "care joaca dupa alte reguli", conform NewsIn."Ca liberal, am mari retineri fata de orice tip de ingradire a libertatii economice sau individuale", a declarat Cioroianu. El a indemnat insa, adresindu-se corpului diplomatic roman, la realism. "Societatea libera de tip occidental nu este pe deplin pregatita sa se confrunte cu terorismul sau sa se apere in intregime singura impotriva armelor de distrugere in masa. In egala masura, economia noastra nu este pregatita pentru prezenta unor colosi economici straini care adesea servesc interese geopolitice", a afirmat ministrul.

Parerea sa este ca "societatea deschisa si economia libera au nevoie de noi instrumente de aparare impotriva unor actori externi care joaca dupa alte reguli si valori". Cioroianu a atras atentia ca Romania acorda o atentie deosebita promovarii proiectelor de infrastructura care au ca obiectiv deschiderea de noi rute pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu hidrocarburi.