Chimistii italieni vorbesc despre „o adevarata bresa" in privinta tehnologiei folosite pentru curatarea si conservare a picturilor inestimabile, a sculpturilor din marmura si a altor lucrari de arta.

Intr-un raport publicat de Societatea Americana de Chimie, Piero Baglioni si colegii sai anunta elaborarea si testarea cu succes a unui „burete nanomagnetic" cu o gama de aplicatii in domenii precum cosmetica, industria detergentilor si biotehnologie, scrie „Science Daily".

Subliniind potentialul utilizarii lui in conservarea operelelor de arta, raportul arata ca problema majora a specialistilor in conservare este ca acestia folosesc de cele mai multe ori solventi si alti agenti de curatare sub forma de gel sau substante similare gelatinei. Spre deosebire de lichide insa, gelurile au o capacitate redusa de penetrare a straturilor mai adinci ale suprafetelor lucrarilor de arta la curatarea carora sint folosite, cauzind astfel si pagube. In plus, gelurile sint mult mai greu de indepartat de pe suprafetele pictate si au dezavantajul ca pot lasa in urma reziduuri nedorite.

Chimistii italieni spun insa ca au gasit solutia pentru toate aceste inconveniente: noii bureti nanomagnetici - fabricati din nanoparticule atit de mici incit pentru a obtine din ele o bucata de grosimea firului de par uman ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de astfel de unitati. Buretii pot fi imbibati fie cu solventi, fie cu alti agenti de curatare, dupa care pot fi sectionati cu ajutorul cutitului sau al foarfecii in forma dorita pentru a fi folositi la curatarea suprafetelor specifice, prafuite, ale picturilor. Dupa incheierea operatiunii, conservatorii pot inlatura gelul cu ajutorul unui magnet.

„Gelul nanomagnetic va avea un impact extraordinar asupra metodelor conventionale folosite in domeniul conservarii, dar si in alte domenii in care e nevoie de o precizie mai mare a stergerii sau a absorbirii la curatarea obiectelor", isi incheie autorii italieni raportul.