Dupa cateva zile in care pietele financiare internationale dadeau impresia ca efectele crizei declansate de fondurile de credit ipotecar american s-au calmat, acestea au reizbucnit ieri violent, conducand la deprecieri in masa ale monedelor emergente
Dupa cateva zile in care pietele financiare internationale dadeau impresia ca efectele crizei declansate de fondurile de credit ipotecar american s-au calmat, acestea au reizbucnit ieri violent, conducand la deprecieri in masa ale monedelor emergente, inclusiv a leului. "Aversiunea fata de risc a cuprins speculatorii dupa ce s-au inmultit opiniile privind publicarea unor rezultate negative din partea fondurilor create de marile banci, care au investit masiv in obligatiunile de tip subprime, declara un dealer bancar. La scaderea interesului fata de leu a contribuit, de asemenea, si anuntul facut de INS referitor la cresterea PIB, in termeni reali, in primul semestru cu doar 5,8% fata de 7,4% in perioada similara din 2006. Daca situatia se va mentine, fondurile speculative se vor vedea nevoite sa isi marcheze profiturile pe pietele emergente pentru a-si diminua pierderile de pe cele dezvoltate, situatie in care euro ar putea urca rapid la 3,35 lei". Cursul mediu al euro a urcat de la 3,2627 la 3,2934 lei, pe o piata unde deschiderea a fost realizata la 3,2650 - 3,27, nivel similar cu cel de luni seara. Au urmat cumparari masive de valuta care au apreciat euro, la mijlocul sedintei, pana la 3,3 - 3,3030 lei, valori care au fost depasite cu rapiditate in urmatoarele ore, moneda unica urcand pana la 3,3160 lei, nivel care nu a mai fost atins de la inceputul lui aprilie. Deprecierea leului fata de moneda unica si evolutia paritatii euro/dolar, au facut ca si cursul mediu al monedei americane sa creasca ieri la 2,4222 lei fata de 2,3920 lei, acum doua zile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.