Potrivit cotidianului financiar Vedomosti, citat de Reuters, profilul urmatorului turist spatial al Statiei Spatiale Internationale (ISS) este rus, evident milionar, inevitabil politician, proprietar al unui mare lant de magazine alimentare.

Pe scurt, "o persoana respectabila si serioasa, om de afaceri si politician", dupa cum declara presedintele agentiei spatiale ruse - Energia, Anatoli Perminov.

Vladimir Gruzdev, in varsta de 40 de ani, a fost supus in iunie unor teste medicale si a obtinut aprobarea formala pentru a participa la o calatorie pe ISS programata pentru septembrie 2008.

Gruzdev detine o parte din compania Seventh Continent, lider in alimentatia publica si este deputat in Duma de Stat din partea Partidului Rusia Unita, care detine majoritatea locurilor din Camera inferioara a legislativului rus.

Milionarul a participat pana in prezent la un numar record de proiecte de explorare cu nuanta politica.
Gruzdev a fost unul dintre cei trei membri ai echipajului rus care, pe 2 august, a infipt un steag al Rusiei, confectionat din titan, la Polul Nord, pe fundul marii, la o adancime de 4.300 de metri. Actiune ce a facut parte dintr-o campanie initiata de guvernul rus, care doreste sa administreze o zona mai mare din platoul continental arctic.


Primul turist care a ajuns la bordul Statiei Satiale Internationale a fost americanul Dennis Tito (2001). Acesta a fost urmat de sud-africanul Mark Shuttleworth (2002), americanul Greg Olsen (2005), americanca de origine iraniana Anousheh Ansari (2006) si americanul de origine maghiara Charles Simonyi (2007).
Mediafax