Oricat de socante sunt zecile de cadavre care isi "atintesc" ochii naturali asupra vizitatorilor, una din cele mai comentate "piese" este alaturarea celor doi plamani umani: primul, de un alb remarcabil, iar al doilea, negru-taciune. Vizitatorii isi
Oricat de socante sunt zecile de cadavre care isi "atintesc" ochii naturali asupra vizitatorilor, una din cele mai comentate "piese" este alaturarea celor doi plamani umani: primul, de un alb remarcabil, iar al doilea, negru-taciune. Vizitatorii isi depasesc cu greu neincrederea, dar cedeaza in fata evidentei (si a etichetelor explicative): primul este plamanul unui nefumator, iar al doilea un plaman de fumator. Daca restul exponatelor, majoritatea cadavre umane conservate, sunt cercetate de vizitatori cu lacoma curiozitate a profanilor in fata tainelor stiintei, cei doi plamani ii lasa pe multi, la propriu, muti de uimire. Fumatorilor le vine cel mai greu sa creda ca un plaman de fumator este atat de degradat si innegrit.
Aflat in prezent in Montreal, evenimentul itinerant "Body Worlds 2" expune cadavre umane sau parti de corpuri umane naturale, conservate printr-o metoda originala, "plastinatia", patentata de initiatorul evenimentului, omul de stiinta german Gunther von Hagens. Metoda de conservare presupune indepartarea pielii corpurilor si golirea lor de fluide, ca si utilizarea unor elemente chimice (acetona, etc) pentru conservarea lor pe termen lung. Metoda ofera avantajul de a putea ulterior sectiona practic in orice pozitie trupul perfect conservat, astfel incat expozitia ofera curiosilor acces vizual la toate organele interne ale corpului.
"Nu stiu cum o sa imi aprind urmatoarea tigara"
Este insa evident ca, dincolo de aceste argumente retrograde, contestatarii expozitiei nu au luat in calcul importanta educativa a proiectului. Astfel, vizitatorii de saptamana trecuta ai expozitiei din Montreal au apreciat, chestionati de reporterul ZIUA, ca e cazul sa faca o reevaluare serioasa a alimentatiei, fumatului si sedentarismului din viata lor de zi cu zi. "Dupa plamanii pe care i-am vazut aici, nu stiu cum o sa imi aprind urmatoarea tigara", ne-a declarat una dintre vizitatoare.
Una peste alta, Gunther von Hagens reuseste performanta remarcabila de a crea o expozitie socanta, dar deloc morbida. Vizitatorul expozitiei isi face o idee clara despre complexitatea, cat mai ales fragilitatea sistemului muscular, a celui vascular sau a creierului, pentru a numi la intamplare cateva din caracterisiticile corpului uman dezvaluite in aceasta expozitie. Practic, scopul declarat al initiatorului expozitiei, Gunther von Hagens, acela "de a ii face pe oameni sa constientizeze fragilitatea corpului uman, sa inteleaga ca trebuie sa aiba grija de corpul lor pentru a isi pastra sanatatea", este atins cu prisosinta. Prin exhibarea de-a dreptul agresiva a tuturor organelor interne ale corpului uman, Gunther von Hagens transmite cu toata claritatea mesajul dorit: tot ansamblul fizic al corpului uman este extrem de fragil si ar fi o idee buna sa nu ne batem joc de el. Mai ales ca avem unul singur.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.