„... din atom, lumini, izvoare/ Din rachete nucleare/ Pluguri de arat ogoare". Asta isi propune Romania pentru urmatorii zece ani.

Planul dublu cincinal al lui Cioroianu & friends pleaca, in esenta, de la un adevar: pina acum, politica noastra externa a fost mura-n gura. Adica aveam de aderat la UE si NATO, iar acestea ne aratau cum si ne duceau de minuta. Acum e vremea sa ne luam soarta in propriile miini si sa ne gindim cine sintem si incotro ne indreptam de acum incolo. Ba, mai mult, ca sa terminam cu politica facuta pe genunchi, facem un plan zdravan pe zece ani, care sa nu se mai schimbe la fel de des precum ministrul de Externe.Problema este ca mintile luminate din MAE n-au reusit sa produca, pe post de strategie, decit un eseu de teoria relatiilor internationale, si inca unul usor defazat, care ne spune ca lumea se globalizeaza, cresterea populatiei incetineste, planeta se incalzeste; in schimb, ne linisteste documentul, „se estompeaza acuitatea diferendelor teritoriale si etnice" - alde Transnistria, Irak, Kosovo sau Darfur fiind, pesemne, niste iluzii.

In capul documentului, ca sa nu-si uite ideile, strategii din MAE au trintit, de altfel, un moto. „Orice strategie de politica externa trebuie sa aiba trei componente", ne invata citatul, extras din scrierile lui Henry Kissinger: analiza situatiei, obiectivul strategic si masurile necesare realizarii acestuia. Toate trei lipsesc insa cu desavirsire din manifestul diplomatiei romane. Analiza situatiei ne spune ca in lume e si pace, sint si razboaie, iar in viitor ar putea fi mai bine sau mai rau. Obiectivul „este" cel putin vreo zece, pentru ca, spune ministrul Cioroianu, „Romania are prieteni peste tot" si interese asijderea, ca o adevarata putere globala ce se afla, din Africa pina in Japonia, trecind prin Rusia. Aspiratia tuturor presedintilor Romaniei de la Ceausescu pina la Basescu, de a face din tarisoara noastra un mare pion global, figureaza, de altfel, la loc de cinste, in dezideratul de a fi „modelator de politici" si creator de majoritati in jurul respectivelor initiative.

Cit despre masuri, ele se rezuma la aceleasi truisme si generalitati: sa ne promovam interesele politice si economice (nespecificate) si, in general, sa facem totul. Intrebat de ce lipsesc elementele concrete, Cioroianu a raspuns cu scuza jalnic-perena a tuturor predecesorilor sai: documentul prezentat presei e doar varianta publica; de fapt, sa fim convinsi ca exista o strategie concreta si desteapta, numai ca... e secreta.