Moldova, Ucraina si Ungaria sunt cele trei tari in care manifestarile directe de ostilitate la adresa Romaniei nu numai ca au fost tolerate de autoritati sub stindardul democratiei (Garda Maghiara in Ugaria si atacarea ambasadei noastre de la Kiev de
Moldova, Ucraina si Ungaria sunt cele trei tari in care manifestarile directe de ostilitate la adresa Romaniei nu numai ca au fost tolerate de autoritati sub stindardul democratiei (Garda Maghiara in Ugaria si atacarea ambasadei noastre de la Kiev de un grup de demonstranti) ci, ca in Moldova, sunt argumentate chiar de presedintele Voronin. Toate in contextul tacerii absolute a coordonatorului politicii externe a Romaniei, Presedintele Traian Basescu. O tacere de neinteles.
Semnificative sunt tintele finale ale miscarii de atac. Garda Maghiara se declara gata de a interveni la nevoie tocmai cand proiectul autonomiei teritoriale a tinutului Secuiesc nu pare sa intalneasca o opozitie de principiu la Palatul Cotroceni. Apar acum si vorbe despre nevoia schimbarii Constitutiei in sensul inlaturarii sintagmei de "stat national", odata cu o noua organizare administrativa in care sa dispara judetele si sa ramana doar regiunile de dezvoltare. Si, in acest caz, de ce nu si Garda Maghiara sa fie bratul inarmat care sa vegheze la linistea noului teritoriu? La Kiev se prezinta "un ultimatum popular" care reafirma dreptul inalienabil de suveranitate asupra Insulei Serpilor si cere UE "sa ia atitudine fata de mintile infierbantate ale romanilor" si NATO "sa calmeze Romania" ! Daca acestea sunt tintele de atac, semnificatia lor profunda este de a transmite ca Romania este confruntata cu probleme, ca are probleme la cel putin doua dintre granitele sale si ca, astfel, contravine angajamentului fundamental luat fata de UE si NATO de a fi un garant al bunei vecinatati, lucru esential in cazul pozitionarii noastre la fruntariile de est ale celor doua organizatii.
Mai mult, atacul lui Voronin pe chestiunea vizelor nu trebuie privit ca o chestiune strict bilaterala, asa cum au facut-o inaltele noastre autoritati prin reactiile lor nervoase si balbait-razboinice. Ceea ce aparent este o problema in relatiile dintre Romania si Republica Moldova inseamna cu mult mai mult si mai grav. Cand Voronin a iesit public sa acuze ca la consulatul romanesc se face trafic cu vize, el transmitea un mesaj foarte serios catre UE: atentie, aveti o poarta deschisa ilegal spre spatiul vostru intern. Pasaportul romanesc este unul european si nimic nu-i poate ingrozi mai tare pe oficialii de la Bruxelles decat ideea ca Bucurestiul nu e in stare sa-si vada de reteaua diplomatica si ca nu controlam accesul in UE. Ca lucrurile sa fie facute cum se cuvine, la Chisinau mai izbucneste un scandal, de data asta aparent intern, dovedindu-se existenta unei retele de falsificatori de documente romanesti. Dar, de fapt, este un mesaj in completarea primului: se face si trafic cu vize dar si documentele romanesti (pasapoarte si carti de identitate) pot fi false, Made in Moldova. Deci, de doua ori motive sa va feriti de romani...in consecinta, pare a suna mesajul de la Chisinau catre Comisia Europeana, aprobati darea vizelor cu intrari multiple pe cinci ani de catre romani (noi am cerut pe zece) si stati sa vedeti care vor fi urmarile!
Context in care ai nostri tac cu cerbicie. Tac temeinic. Tac iresponsabil. Nevolnici, nepasatori sau doar impotenti?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.