In al doilea trimestru, cresterea economica din Romania ar putea fi cuprinsa intre 5,6% si 7,1%, fata de acelasi interval din 2006, crestere sustinuta de avansul puternic din sectorul constructiilor si de incasarile mai bune din impozite, care au com
In al doilea trimestru, cresterea economica din Romania ar putea fi cuprinsa intre 5,6% si 7,1%, fata de acelasi interval din 2006, crestere sustinuta de avansul puternic din sectorul constructiilor si de incasarile mai bune din impozite, care au compensat efectele secetei, au estimat analistii.Şeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o crestere economica de 6,5% in intervalul aprilie-iunie din 2007, fata de al doilea trimestru al anului trecut, ceea ce s-ar transpune intr-un avans al produsului intern brut (PIB) in prima jumatate a acestui an fata de primele sase luni din 2006 cu aproximativ 6,2 - 6,3%.Constructiile raman motorul cresterii economice, care este sustinuta si de contributiile la buget din colectarea taxelor nete pe produs, considera Dumitru. "Constructiile reprezinta cel mai dinamic sector al economiei, crescand cu 31,7% in primul semestru din 2007 fata de intervalul ianuarie-iunie al anului precedent. De asemenea, veniturile colectate la buget au crescut in trimestrul al doilea, dupa ce au avut o contributie negativa de 1% la PIB in primele trei luni ale anului", a mai spus economistul de la Raiffeisen Bank Romania, pentru NewsIn.O prognoza similara are si economistul Bancii Comerciale Romane (BCR), Melania Hancila, care se asteapta la o crestere a PIB de aproximativ 6,4% in al doilea trimestru si de 6,2% in prima jumatate a anului. Hancila considera ca principal motor al cresterii sectorul constructiilor, iar evolutia buna a acestuia se datoreaza mai ales dezvoltarii accelerate a sectorului rezidential.Ionut Dumitru a mai explicat ca datele privind PIB-ul din trimestrul al doilea sunt importante, pentru ca dau semnale cu privire la cresterea economica pentru intregul an 2007. Acesta mai estimeaza ca efectele secetei prelungite se vor resimti abia in a doua jumatate a anului, ceea ce ar putea frana cresterea economica anuala pana la un nivel sub cel afisat in primele sase luni din 2007. "Ne asteptam la o contributie puternic negativa a agriculturii in ultimele doua trimestre ale anului, din cauza secetei prelungite. Ca urmare, este foarte greu de crezut ca vom avea o crestere economica pentru tot anul 2007 mai mare decat cea inregistrata in primul semestru", a precizat Dumitru. Efectele secetei asupra sectorului agrar sunt anticipate si de Melania Hancila. "Subdezvoltarea agriculturii, strict dependenta de conditiile climatice, va exercita o influenta negativa asupra formarii PIB, iar aceasta se va reflecta in urmatoarele trimestre", a spus Hancila, pentru NewsIn. Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romania, prevede ca agricultura va avea un efect "marginal" asupra cresterii economice, pe fondul ponderii reduse a acestui sector in cadrul PIB. "


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.