O lege portugheza ce reglementa imigratia ilegala a fost suspendata, dupa ce autoritatile au fost asaltate de cereri.Legea guvernului condus de Socrates (dreapta) asuscitat un interes imens din partea imigrantilor In primele cinci zile dupa intrarea legii in vigoare, la inceputul lunii august, Serviciul pentru Straini si Frontiere, responsabil de implementarea legislatiei, a primit 900.000 de telefoane, iar imigranti spanioli si italieni stateau la coada in fata cladirii, relateaza publicatia „EUobserver". Portugalia are o populatie de 10,2 milioane de locuitori, din care 420.000 sint imigranti legali, iar alti 150.000 nu au documente in regula, potrivit estimarilor unor ONG-uri din aceasta tara. In acest fel, Portugalia este tara UE cu una dintre cele mai mari rate de imigranti raportate la numarul de locuitori. Conform guvernului de la Lisabona, legea a fost suspendata pentru ca s-a observat ca avea un efect nedorit: multi dintre imigranti au venit aici din alte parti ale Europei, iar intermediarii fara scrupule beneficiau de avantajele acestei legi „extraordinare". Noua lege prevede ca doar imigrantii care au deja un contract de munca si sint integrati in sistemul de asigurari sociale pot intra in legalitate. Nu este pentru prima oara cind un stat UE amnistiaza imigrantii. Spania si Italia au fost criticate de comisarul european pentru Justitie si afaceri interne Franco Frattini si de actualul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, cind au reglementat situatia imigrantilor ilegali in 2005, respectiv 2006.

Premierul portughez, Jose Socrates, a sustinut, in octombrie 2006, adoptarea unei politici europene unitare in domeniul imigratiei si a subliniat necesitatea unei integrari mai bune a imigrantilor. Declaratiile au fost facute la Conferinta Internationala pentru Migratie de la Lisabona. Primul-ministru socialist a aparat politica „umanista" a guvernului sau, care incearca sa incurajeze imigratia legala. Jose Socrates a subliniat rolul important al imigrantilor in cresterea economica a Europei si in mentinerea echilibrului sistemelor de securitate sociala.

De asemenea, la inceputul lunii iulie 2007, secretarul de stat pentru ocuparea fortei de munca Fernando Medina declara ca Portugalia va sustine o abordare „realista" a imigratiei legale si inasprirea controalelor de frontiera, pentru rezolvarea crizei locurilor de munca din Europa.