"La 7 seara, la poarta din Pangratti a TVR. 10 minute (sau cat o fi) de lectura de protest. Nu miting, nu flashmob - citit pur si simplu. Venim fiecare cu o carte si citim acolo, pe strada. De ce? Fiindca nu suntem de acord cu scoaterea din grila a emisiunilor culturale, mai ales a emisiunii <<Lumea citeste>>. Pe mine ma priveste personal, in calitatea mea de cititoare. Sper ca si pe voi. Sper ca vedeti si voi in TVR o institutie platita din banii nostri, ai tuturor, care are obligatia, pur si simplu obligatia, sa fie decenta. Sa reflecte pur si simplu realitatea. Or, in realitate, Lumea citeste! Asta se vede si pe bloguri."
Randurile de mai sus sunt scrise de una dintre cele mai active cititoare si comentatoare de literatura din Romania, mai exact o entitate virtuala care semneaza luciat sau terorista. Nu se stie cine e, isi manifesta prezenta printr-un blog (http://www.terorista.ro/www/2007/09/03/lectura-de-protest-miine-la-7-la-tvr/) si impresioneaza de mai bine de un an, in egala masura, prin efervescenta si eficacitate (da impresia ca citeste non stop, din aceasta pricina s-a lansat si ipoteza ca "luciat" ar fi ...legiuni si nu o singura tanara cititoare cum se doreste), prin opinii interesante desi nu intotdeauna si, la fel de mult, prin permisivitate: in opiniile lui luciat si in discursul ei si in gusturile ei, sa-i zicem "ei", incap foaaaarte multe. Si tonul e colocvialo-prietenesco-leneso-mondeno ce vreti voi. Uneori domestico etc. Si acesta nu e un repros, e clar ca luciat e un construct corect politic care sa imbie la dialog sacrificad individualitate si autenticitate (desi n-ar recunoaste ca sacrifica ceva, dimpotriva baga la greu detalii "autobiografice"), altfel spus fiind atat de permisiva, sau mimand atata permisivitate, imi e din ce in ce mai greu sa cred ca exista de-adevaratelea, si mi-ar fi placut sa cred asta. Si iarasi, astea nu-s neaparat reprosuri, luciat e, daca vreti, o supercampanie in favoarea lecturii.
Pentru ca, daca la inceput accentul cadea pe prilejul unei voci critice de a-si exprima, sub anonimat, opinii acute, adevarate, fara grija fata de contexte si tabere, acum accentul pica pe cititi, cititi, cititi & hai sa discutam ce am citit cu totii.
Numai asa imi pot explica de ce cineva care enunta cu ceva timp in urma urmatoarele: "Stiu de emisiunile lui Ioan T. Morar, Dan C. Mihailescu, Florin Iaru si... nu-mi mai vine nimic. Oricum, habar n-am pe ce canale sunt , in ce zile si la ce ore. Uneori dau peste ele si ma bucur, dar sunt intamplari. Vina e a mea, normal, ca n-am rabdare si ca televizorul nu-mi inspira incredere", cineva atat de apatic intr-ale televizorului, se anima brusc si, nu atat de dragul cititului la televizor ori reflectarii de catre acesta a cititului existent in societatea romaneasca, cat de dragul pricipialului si al rationamentului crostetat in graba, (citat in deschiderea acestui articol) si debordand de energie pune de un protest destul de inedit. Si o face, of, pe acel ton optimist: cititori din toate colturile, uniti-va. Era firesc, cumva, doar lectura e "amenintata" in Romania, principial vorbind amenintata, pentru ca intre emisiunile scoase din grila TVR si campania dusa de luciat e, slava Domnului, o imensa diferenta. Am sa revin asupra acestui amanunt.
Sa lamurim, dar, un lucru. Ca om care se mai uita la televizor, destul de des si de zilnic, simt o acuta si dureroasa nevoie de emisiuni culturale bine facute, implicit de emisiuni despre carti si lecturi, bine facute. Super-inteligent si atragator construite, daca se poate, si fin prezentate etc. Si orice protest fata de lipsa, ori ingrijire pentru aparitia unei astfel de emisiuni, poate mai ales in forma asta (de pura reactie) fragila si pana la un punct de bun simt, ma impresioneaza. Numai de-ar ajuta la ceva. Dar nu numai asta e problema si nu ma indoiesc ca multi dintre cei care s-au angajat ca vor veni azi in fata TVR stiu foarte bine ca nu numai cantitatea e problema. Oare chiar e gustat tendentionismul unei emisiuni cum e "Lumea citeste", a lui Ioan T. Morar, care aduce "fata in fata" un cititor "specialist" si unul "obisnuit", un VIP eventual in cazul nespecialistului, care, surpriza! a dus la bun sfarsit cartea data ca tema pentru acasa de realizatorii emisiunii si care va fi incurajat, cu multa grija, sa exprime o opinie, chiar sprijinit la nevoie cu inca si mai multa ingaduinta si continua incantare de carte colegul specialist?? Penibil.
Sa nu uit, dispare din grila si emsiunea "Nocturne" a Marinei Constantinescu. Aveti timp de gandire pana saptamana viitoare sa gasiti o forma de protest, un text de pus pe tricouri, o lista de strans semnaturi.
Sunt rea, dar calitatea anumitor emisiuni provoaca tot ce e mai bun in mine.
Altfel, fara retineri va poftesc, azi, in Pangratti. Cu o carte care va place, desi, simtiti si voi, e si ceva demonstrativ si un pic de "show-off" aici, dar e finut pe langa ne-simtirea-ne-simtitorilor de la TVR si pe langa prostul lor gust chiar si cand includ in grila emisiuni culturale (si despre carti si citit).
Ca ultim argument, al meu dar si al teroristei, citez de pe blogul acesteia: "Dragos Bucurenci anunta ca o sa fie si el marti la 7 seara in fata la TVR cu o carte in mana. <<nu pot sa nu fiu mahnit vazand ca din caftul noii conduceri a TVR cu inamicii politici si de opinie iese invinetita vesnica Cenusareasa (!? - n.r.) a TVR 1: emisiunile de cultura.>> Sunt suta la suta de acord cu Bucurenci aici, sunt si eu la fel de mahnita si ma bucur ca o sa vina!".
Ah, optimismul asta angajant si permisiv, atat de permisiv!
P.S. S-a zvonit intr-o vreme ca luciat ar fi jurnalista si poeta Elena Vladareanu. Hmm, cel mult luciat si-a propus intr-o vreme sa imite (si) stilul de scris pe blog al Elenei, si nu-si poate permite sa imite pana la capt pentru ca luciat trebuie sa ramana moderata, diplomata pana la diluarea ori relativizarea oricarei atitudini, pana la a deveni previzibila: moderatorul perfect.
P.P.S. Sa intelegem ca ar fi frumos, nu-i asa, sa mergem cu totii in fata TVR-ului, noi (toti) dar si ea, luciat, legiunea... Of, strategiile astea!