IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul Albei, este singurul ierarh care a raspuns invitatiei CNSAS de a fi audiat.Anania acuza CNSAS de
practici securiste „Adevarul te face liber". Acest indemn biblic a fost rostit ieri de IPS Andrei Andreicut la iesirea din CNSAS, unde s-a dus sa fie audiat. Arhiepiscopul a spus ca toata perioada comunista a fost hartuit de Securitate si ca a avut mult de patimit de pe urma ei, insa a refuzat sa dea detalii despre presiunile la care a fost supus. Ca raspuns la intrebarile pe aceasta tema, el a impartit jurnalistilor cartea sa „S-au risipit facatorii de basme", in care a explicat in ce a constat relatia sa cu serviciile secrete comuniste. Andreicut a urmat teologie ortodoxa, iar in 1983, pe cind era preot de mir celibatar in Turda, a intrat in vizorul Securitatii. Asa cum sustine el, „pactul" a fost semnat „dupa 12 ore de presiuni inimaginabile". Surse din CNSAS, citate de MEDIAFAX, afirma ca in cazul IPS Andrei Andreicut au fost gasite in arhive „informatii noi despre legaturile sale cu Securitatea si nu vorbim aici de informatii gasite in dosarele sale, ci in ale altora".

IPS Andrei Andreicut nu a fost singurul ierarh invitat de CNSAS la audieri dupa sedinta de saptamina trecuta. Numele IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, al PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, al PS Timotei, episcopul Aradului, au fost si ele vehiculate.

In pofida declaratiilor ferme facute in mai multe rinduri privind necolaborarea cu Securitatea ca politie politica, IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, a primit si el o invitatie la audiere. „Ca fost detinut politic, refuz sa cred ca invitatia CNSAS, care, practic, il someaza pe un om cu numeroase raspunderi publice sa se prezinte de urgenta pentru «audiere» la data precisa si ora fixa, poarta in ea rezonanta sinistrelor vremuri cind puteam fi scos din celula oricind, ziua sau noaptea, si purtat prin bezna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii", a replicat IPS Bartolomeu intr-un comunicat de presa.

Mitropolitul Clujului a relatat ca a vazut invitatia simbata seara, iar documentul mentiona ca verificarea sa se face la cererea Forumului Civic Romanesc. „In realitate, eu nu sint invitatul CNSAS, ci al unei ONG, caruia o venerabila institutie de stat se grabeste sa-i stea la dispozitie. O astfel de invitatie, adresata si altor colegi din Sfintul Sinod si lansata in preajma zilei cind Biserica Ortodoxa Romana urmeaza sa-si aleaga un nou Patriarh, poarta toate semnele unei inadmisibile imixtiuni in treburile interne ale unei institutii autonome", a mai spus IPS Bartolomeu, precizind ca nu va raspunde invitatiei CNSAS.

„O audiere a IPS Bartolomeu la CNSAS ar fi in masura sa lamureasca lucrurile neclare in legatura cu trecutul acestuia si ar putea fi chiar folositoare ierarhului", a apreciat luni Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS. Ticu Dumitrescu l-a sfatuit pe Anania sa se prezinte in fata Colegiului pentru a da detaliile necesare unei decizii.

Dumitrescu a mai facut, prin intermediul presei, si un apel catre colegii sai din Colegiul CNSAS, rugindu-i sa participe la sedinta de joi, pentru a da un semnal ca CNSAS chiar doreste sa finalizeze verificarea potentialilor candidati la fotoliul de patriarh pina la data alegerilor. „Este modul nostru de a demonta acuzatiile potrivit carora Colegiul nu ar dori sa termine verificarea ierarhilor pina la acea data", a sustinut Ticu Dumitrescu.

Patriarhia reactioneaza „CNSAS duce o campanie impotriva clericilor ortodocsi care are ca scop umilirea Bisericii Ortodoxe Romane", se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei, care precizeaza ca are indoieli fata de capacitatea institutiei de a se pronunta obiectiv asupra trecutului BOR. Patriarhia considera ca „atitudinea CNSAS poate fi considerata o forma de presiune la adresa Bisericii" in contextul alegerilor pentru viitorul Patriarh, iar clericii ortodocsi nu raspund solicitarii CNSAS de a veni la audieri deoarece „exista suficiente motive de indoiala fata de capacitatea acestei institutii de a se pronunta in mod obiectiv asupra trecutului Bisericii din timpul comunismului".