Soarta motiunii de cenzura pare intunecata, inainte de a fi fost depusa. Chiar daca partidele conduse de Emil Boc si Theodor Stolojan par dispuse sa sustina demersul impotriva Cabinetului Tariceanu, este incert tocmai votul "pentru" al parlamentarilo
Soarta motiunii de cenzura pare intunecata, inainte de a fi fost depusa. Chiar daca partidele conduse de Emil Boc si Theodor Stolojan par dispuse sa sustina demersul impotriva Cabinetului Tariceanu, este incert tocmai votul "pentru" al parlamentarilor social-democrati. Astfel, se contureza o tabara anti-motiune, in fruntea careia se afla Ion Iliescu. Nici liderii PRM si PC nu agreeaza o eventuala demitere a Guvernului, invocand faptul ca succesul unei motiuni de cenzura i-ar da lui Traian Basescu ocazia sa convoace anticipate. Pesedistii se reunesc astazi pentru a decide daca vor merge pana la capat.
Conducerile PD si PLD s-au intalnit ieri dimineata pentru a stabili termenii colaborarii lor in sesiunea parlamentara ce a inceput, pe baza acordului de colaborare semnat recent. "Categoric vom vota pentru motiune, pentru ca acest Guvern, politic, nu are sustinere decat pe compromisuri netransparente, intelegeri punctuale si profesional se vede deja ca este slab", a declarat Theodor Stolojan, citat de Mediafax. Liderul PLD are totusi rezerve privind fermitatea cu care PSD intentioneaza sa duca la bun sfarsit proiectul motiunii. Democratii prezenti la intalnire par mai sceptici decat liberal-democratii in privinta depunerii motiunii, pe care o considera inca doar un mijloc de santaj al PSD la adresa Guvernului, dar s-au angajat sa voteze orice motiune care ar duce la demiterea lui Tariceanu. Vasile Blaga, secretarul general al PD, a precizat ca partidul sau ia in calcul depunerea propriei motiuni in cazul in care pesedistii nu se vor tine de cuvant. Partile au discutat si modalitatile de colaborare in campania electorala pentru europarlamentare, PD si PLD considerandu-se partide prietene, nu rivale. "Cele doua partide au deja experienta unor bune colaborari din timpul referendumului pentru sustinerea presedintelui", a spus secretarul general al PD, Vasile Blaga.
PC si PRM alaturi de Executiv
Guvernul lui Tariceanu are un sprijin aproape cert din partea PC si PRM. C.V. Tudor a apreciat ca, din cauza disensiunilor interne din PSD, este foarte posibil ca motiunea sa nu fie depusa. "Daca Geoana face aceasta greseala sinucigasa, ii da pasa de gol lui Traian Basescu, care asteapta sa faca alegeri anticipate", a spus Vadim adaugand ca, daca Tariceanu va fi demis, presedintele va face nominalizari la postul de premier inacceptabile pentru Legislativ, astfel incat acesta sa poata fi dizolvat. "Motiunea de cenzura este o greseala. Romania nu are nevoie de scandaluri interminabile. In plus, nu este clar ce urmeaza", a declarat, la randul sau, Dan Voiculescu.
Iliescu in coasta motiunii
Situatia este mult mai tulbure chiar la partidul care a anuntat motiunea, PSD. Liderii acestui partid se intrunesc astazi pentru o sedinta ce se anunta furtunoasa. Ion Iliescu are dubii mari in privinta utilitatii acestei actiuni. "Trebuie sa gandim finalitatea", a spus presedintele de onoare al PSD, dupa sedinta grupului senatorial al partidului. Iliescu nu prea crede in reusita motiunii, iar daca totusi Guvernul ar fi demis nu exista nici o garantie ca viitorul premier va fi desemnat de la PSD. "Poate sa se mearga la alegeri anticipate si mingea merge in mana celui care este factorul cel mai perturbator al vietii politice din aceasta tara. Merita noi sa facem asemenea pas care sa ii dea initiativa tocmai factorului care a perturbat atat de mult viata politica?", a declarat Iliescu referindu-se la presedintele Basescu. De asemenea, pesedistul a refuzat sa se pronunte asupra calitatilor lui Geoana care l-ar indreptati la sefia Guvernului. In schimb, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a replicat sustinand ca nu se mai poate reveni asupra deciziei de depunere a motiunii deoarece hotararea a fost adoptata prin vot in forurile de conducere ale partidului. "Nu cred ca exista astfel de sanse, pentru ca exista o decizie politica luata si trebuie dusa pana la capat", a declarat Corlatean. Acesta a adaugat ca motiunea este necesara pentru ca PSD sa ofere o alternativa credibila la guvernarea de dreapta.
Pesedisti impotriva motiunii
O serie de parlamentari PSD nu cred in solutia motiunii de cenzura, motiv pentru care vor vota impotriva acesteia, sustin surse din partid, citate de Mediafax. Acestea au relatat ca, desi nu majoritar, curentul de opinie impotriva motiunii de cenzura in randul parlamentarilor PSD este semnificativ. Mai mult, desi decizia de a initia motiunea de cenzura nu mai poate fi schimbata, in randul senatorilor si deputatilor social-democrati se vorbeste despre posibilitatea ca reprezentantii PSD sa contribuie la esecul motiunii. Un astfel de "aranjament" politic, sustin sursele citate, ar salva atat aparentele, PSD nefiind obligat sa treaca printr-un moment cu consecinte politice negative, anume renuntarea la initierea motiunii de cenzura, dar ar scuti partidul si de situatia de a contribui la o eventuala accedere la guvernare a PD sau la declansarea alegerilor anticipate. Nu in ultimul rand, apelarea la o astfel de solutie ar linisti si temerea unora dintre parlamentarii partidului in ceea ce priveste locul lor pe liste in cazul in care motiunea de cenzura va duce la declansarea anticipatelor. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.